Παρασκευή 16 Σεπτεμβρίου 2022

Οι πιτσιρίκοι - το σαμποτάζ

Οι μαθητές και οι μαθήτριες της Α΄ Γυμνασίου αποδίδουν σε μορφή θεατρικού διαλόγου ή αφηγήματος το σαμποτάζ που έκαναν οι πιτσιρίκοι στο ομώνυμο κείμενο του Δ. Ψαθά.

Πρώτα το σχέδιο...

Οι συνωμότες της ιστορίας μας δεν είναι παρά μικρά παιδιά. Τα περισσότερα από αυτά είναι ορφανά, που προσπαθούν με κάθε τρόπο να επιβιώσουν, αλλά και να βοηθήσουν στην αντίσταση κατά των κατακτητών. Αρχηγός τους είναι ο Αχιλλέας, που είναι και ο μεγαλύτερος.
Αχιλλέας: Παιδιά, πώς θα σας φαινόταν να πηγαίναμε μια βόλτα το βραδάκι από το Ζάππειο; Όλο και κάποιο ωραίο φορτηγάκι θα βρούμε να σαμποτάρουμε!
Γιώργος: Τέλεια ιδέα! Και, πού ξέρεις; Μπορεί να έχει και τρόφιμα μέσα. Έχουμε πεθάνει της πείνας…
Αχιλλέας: Χρειάζεται όμως πολλή προσοχή, γιατί αυτά τα θηρία οι Γερμανοί δε διστάζουν μπροστά σε τίποτα. Δε θυμάστε τότε, όταν είχαν πρωτομπεί στην Αθήνα, εκείνο το τέρας που έσπασε το χέρι του Δημήτρη, επειδή πετροβολούσε το όχημά του;
Μαρία: Ξεχνιέται κάτι τέτοιο; Μαζί πετούσαμε πέτρες, αλλά εγώ κατάφερα και ξέφυγα την τελευταία στιγμή.
Αχιλλέας: Τώρα όλα τα γερμανικά φορτηγά φρουρούνται. Άρα, για να γίνει το σαμποτάζ, κάποιος από μας πρέπει να απασχολήσει τον φρουρό…
Οδυσσέας: Εγώ! Άστο πάνω μου… Ξέρω τι να κάνω για να μη σας πάρει χαμπάρι!
Γιώργος: Ωραία, θα τρυπήσουμε τα λάστιχα του φορτηγού και…
Μαρία: Μόνο τα λάστιχα; Όλο το φορτηγό θα το κάνουμε ΑΓΝΩΡΙΣΤΟ!
Αχιλλέας: Έκλεισε, λοιπόν! Τα πολλά λόγια είναι φτώχια… . Η δουλειά σάς είναι γνωστή, ξέρετε πια να την κάνετε και με κλειστά τα μάτια. Καλή μας τύχη, μάγκες!
Μ. Όλγα, Α2

...Μετά το σαμποτάζ!

- Ελάτε, παιδιά! Τώρα είναι η ευκαιρία μας…, είπε στους πιτσιρίκους ο Νάσος, ο αρχηγός τους. Στόχος μας είναι να πάρουμε από το γερμανικό φορτηγό ό,τι χρήσιμο βρούμε και μετά να το διαλύσουμε, το καταραμένο! Μανώλη, πάρε αυτόν τον σουγιά και τρύπα τα λάστιχα. Εσύ, Αντώνη, θα ξεβιδώσεις τις ρόδες με το κατσαβίδι. Οι άλλοι ξέρετε όλοι τι πρέπει να κάνετε;
- Ναι, απάντησαν οι μικροί σαμποτέρ χαμηλόφωνα.
- Και ήσυχα, ε; Έτσι και μας πάρει είδηση ο φρουρός, αλίμονό μας!
   Ακροπατώντας, σκαρφάλωσαν στο μεγάλο φορτηγό και τα πήραν όλα. Δεν ξέχασαν τίποτα! Αφού κατάστρεψαν και ό,τι μπορούσαν, εξαφανίστηκαν το ίδιο αθόρυβα, όπως είχαν κάνει τη δουλειά. Μόνο ο Νάσος έμεινε πίσω, για να κάνει νόημα στον Πέτρο, που απασχολούσε τον Γερμανό φρουρό, ότι τελείωσαν.
   Μόλις ο Γερμαναράς, γελώντας ακόμη με τη «βλακεία» του πιτσιρίκου και πολύ ευχαριστημένος με τον εαυτό του, έφερε έναν γύρο το φορτηγό, κατάλαβε τι είχε γίνει, αλλά ήταν πια αργά!
Π. Άννα, Α2

   Νύχτα στο Ζάππειο. Η ώρα είναι εννιά. Η ομάδα των πιτσιρίκων παραμονεύει για να σαμποτάρει τους Γερμανούς. Αν και ξέρουν καλά ότι οι εχθροί θα έχουν τα μάτια τους δεκατέσσερα, γιατί την έχουν πατήσει πολλές φορές, και ότι κινδυνεύει η ίδια η ζωή τους, τα παιδιά είναι αποφασισμένα και γεμάτα θάρρος. Το όπλο τους θα είναι η πονηριά και η εξυπνάδα τους!
   Η ώρα πήγε δέκα. Οι πιτσιρίκοι είναι κρυμμένοι πίσω από τους θάμνους. Ένα φορτηγό σταματάει μπροστά τους. Κατεβαίνει ένας πανύψηλος Γερμανός, ο οποίος είναι οπλισμένος σαν αστακός! Ένας από τους πιτσιρίκους πηγαίνει σφυρίζοντας προς το μέρος του, με ένα τσιγάρο στο χέρι. Η υπόλοιπη ομάδα μένει ακίνητη και ήσυχη. Μόνο ο αέρας ακούγεται και τα βήματα του πιτσιρίκου με το τσιγάρο... Μόλις πλησιάζει στο φορτηγό, ο μικρός ξεκινάει το καλοστημένο θέατρο για να ξεγελάσει τον Γερμανό, τάχα πως προσπαθεί να ανάψει το τσιγαράκι του από το αναμμένο φανάρι.
   Τότε αναλαμβάνουν δράση οι άλλοι πιτσιρίκοι και πιάνουν αμέσως δουλειά! Μέσα σε λίγα λεπτά το φορτηγό είναι σε κακά χάλια και οι ρόδες του έχουν κάνει φτερά… Ο πιτσιρίκος που είχε αναλάβει να αποσπάσει την προσοχή του Γερμανού ανάβει τελικά το τσιγάρο του και φεύγει, ενώ οι άλλοι απομακρύνονται αθέατοι μετά το πετυχημένο σαμποτάζ. Βέβαια, δεν μπορούν ακόμη να πανηγυρίσουν το κατόρθωμά τους, γιατί υπάρχει κίνδυνος να γίνουν αντιληπτοί! Είναι απλά κάποιοι από τους πολλούς μικρούς ήρωες της Ελλάδας εκείνη την περίοδο…
Π. Στέφανος, Α2

   Το σχέδιο ήταν καλά οργανωμένο από πριν. Οι ρόλοι είχαν μοιραστεί και οι πιτσιρίκοι ήταν έτοιμοι για δράση! Αφού άφησαν τον πιο μικρό της παρέας να κρατάει τσίλιες, σιγά σιγά πλησίασαν τον Γερμανό, που περιπολούσε γύρω από το φορτηγό του. Ο αρχηγός της ομάδας πλησίασε, κρατώντας ένα τσιγάρο, και έκανε πως προσπαθεί να το ανάψει από το φανάρι του φορτηγού. Ο Γερμανός τον είδε και πήγε κοντά του, απορώντας τι κάνει. Σκέφτηκε ότι οι πιτσιρίκοι στην Ελλάδα έχουν μυαλό κουκούτσι κι έβαλε τα γέλια. Αυτό όμως που νόμιζε για κουταμάρα ήταν ο καλύτερος αντιπερισπασμός! Όση ώρα ο αρχηγός τους έπαιζε τον ρόλο του, οι άλλοι, με ταχύτητα και επιδεξιότητα (οι περισσότεροι ήταν έμπειροι σ’ αυτή τη δουλειά), παραβίασαν την πόρτα του φορτηγού και μπήκαν μέσα. Έσκισαν τα καθίσματα, έκοψαν τα καλώδια και άρπαξαν όσα μπορούσαν να μεταφέρουν. Δεν παρέλειψαν, πριν χαθούν στο σκοτάδι, να σκίσουν και τα λάστιχα… Η δολιοφθορά των πιτσιρίκων στέφθηκε με απόλυτη επιτυχία! Ο μικρός τσιλιαδόρος, πριν το σκάσει κι αυτός, μιμήθηκε τη φωνή της κουκουβάγιας, όπως είχαν συμφωνήσει, δίνοντας το σύνθημα στον αρχηγό ότι όλα είχαν τελειώσει. Εκείνος, ατάραχος, άναψε επιτέλους το τσιγάρο του με τον αναπτήρα του Γερμανού, τον ευχαρίστησε μάλιστα και απομακρύνθηκε, περπατώντας στην αρχή, μα ύστερα τρέχοντας, για να συναντήσει τους φίλους του.
   Ο Γερμανός κίνησε πάλι να κάνει βόλτες γύρω από το φορτηγό, αλλά μια πολύ δυσάρεστη έκπληξη τον περίμενε. Το όχημα είχε καταστραφεί τελείως! Λύσσαξε από το κακό του που την πάτησε έτσι και μάλλον κατάλαβε ποιος ήταν τελικά ο έξυπνος και ποιος ο βλάκας…
Π. Μαργαρίτα, Α2

Μετά το πετυχημένο σαμποτάζ, οι πιτσιρίκοι, που το είχαν βάλει στα πόδια για να μην τους πιάσει ο Γερμανός, συναντιούνται στο σημείο που είχαν συμφωνήσει, λαχανιασμένοι, αλλά και ενθουσιασμένοι…
Οδυσσέας: Μάγκες, αμάσητο το κατάπιε το παραμύθι που του πούλησα ο Γερμαναράς!
Γιώργος: Μου αρέσει που νομίζουν πως είναι κι έξυπνοι…
Μαρία: Όλα ρημαδιό τα κάναμε! Για πέταμα έγινε το φορτηγάκι.
Αχιλλέας: Μπράβο, παιδιά! Έτοιμοι για το επόμενο χτύπημα τώρα!
Μ. Όλγα, Α2

Άλλοι/ες προτίμησαν τη ζωγραφική ή το κόμικς.

Μ. Γεωργία, Α2

Π. Ιωάννα, Α4

Τ. Δήμητρα, Α2

Χ. Βαλέρια, Α2

Μ. Στέργιος, Α2

Λ. Τατιάνα, Α2

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.