Το μάθημα των Νεοελληνικών Κειμένων για την Α΄ τάξη ξεκίνησε με λαϊκά παραμύθια. Στο πλαίσιο της διδασκαλίας του παραμυθιού "Ο φτωχός και τα γρόσια" οι μαθητές/τριες ζωγράφισαν σκηνές που τους έκαναν εντύπωση...
Ο φτωχός παίζει τη λύρα του...
Κ. Σταύρος, Α2
Ο πλούσιος δίνει τα γρόσια στον φτωχό
Λ. Ελπίδα, Α2
Κ. Ύρια, Α2
Π. Ελεάνα, Α4
Απέδωσαν το παραμύθι σε μορφή κόμικς...
Μ. Κατερίνα - Μ. Φαίδρα, Α2
Μ. Νίκη, Α2
Π. Ελεάνα, Α4
Ψ. Ραφαηλία, Α4
Άλλοι/ες προτίμησαν να δώσουν ένα διαφορετικό τέλος στο παραμύθι.
Το μυστικό της ευτυχίας
Αφού πήρε από τον πλούσιο τα γρόσια, ο φτωχός προβληματίστηκε τι να τα κάνει. «Να ανοίξω πραματευτάδικο; Να τα βάλω στον τόκο; Να πάρω αμπελοχώραφα; Ουφ, παρασκοτίστηκα!». Μην μπορώντας να αποφασίσει, πάει και τα βάζει κάτω από το στρώμα του, πιάνει τη λύρα και όλη η οικογένεια αρχίζει τον χορό και το τραγούδι, όπως πάντα.
Ο πλούσιος, περνά μια μέρα, περνά άλλη, περούν τρεις, κάθε βράδυ άκουε τη λύρα του φτωχού και τις χαρούμενες φωνές των παιδιών του και της γυναίκας του σαν να μην άλλαξε τίποτα.
Πάει βρίσκει τον φτωχό, του λέει:
-Φίλε μου, πώς τα καταφέρνεις και συνεχίζεις να γλεντάς ξένοιαστος; Δε σε προβληματίζει τι θα κάνεις με τα γρόσια που σου έδωσα;
-Α, καλέ μου γείτονα, όλα κι όλα… Δε θα αφήσω τη σκοτούρα να χαλάσει την αγγελική ζωή μου! Άμα χάσω ό,τι με κάνει ευτυχισμένο, τι τα θέλω τα λεφτά;
Τότε ο πλούσιος κατάλαβε το μυστικό της ευτυχίας του φτωχού! Συνειδητοποίησε ότι δεν ήταν ευτυχισμένος επειδή τα χρήματα είχαν γίνει το επίκεντρο της ζωής του… Άρχισε λοιπόν κι αυτός να ζει πιο λιτά, αλλά και να προσφέρει στους άλλους. Σε λίγο καιρό και ο φτωχός άκουε πια από το σπίτι του πλουσίου όργανα και μουσική, χαρούμενες φωνές και τραγούδια!
Κ. Άγγελος, Α4
Η φτώχεια θέλει καλοπέραση!
Ο πλούσιος πάει βρίσκει τον φτωχό, του λέει:
- Καλέ μου άνθρωπε, σε βλέπω και απορώ… Πώς γίνεται εγώ, που είμαι πλούσιος, να μην είμαι ευχαριστημένος σαν εσένα;
- Τι να σου πω, γείτονα; Έλα, άμα θέλεις, αύριο μαζί μου, να δεις πώς ζούμε εγώ κι η οικογένειά μου!
Την άλλη μέρα πρωί πρωί ο πλούσιος πήγε στα χωράφια μαζί με τον φτωχό και τη γυναίκα του. Όλη μέρα δούλεψαν σκληρά και το βράδυ, πριν φύγουν, μάζεψαν από το χωράφι ένα καλάθι ολόφρεσκα λαχανικά για τον πλούσιο κι ένα για την οικογένεια του φτωχού.
Γυρίζουν στο σπίτι ο φτωχός με τη γυναίκα του, κάθονται στο τραπέζι να φάνε με την οικογένειά τους και είναι έτοιμοι να ξεκινήσουν το καθημερινό γλέντι τους… Ξάφνου βλέπουν στην πόρτα τον πλούσιο με το καλάθι που του είχαν δώσει για τον κόπο του.
- Με θέλετε κι εμένα στην παρέα σας;
Κι όλοι μαζί έφαγαν, τραγούδησαν, χόρεψαν και γέλασαν!
Μ. Μαριλίτα, A2
Η λύρα του φτωχού
Ο φτωχός δέχτηκε με ευγνωμοσύνη τα γρόσια που του έδωσε ο πλούσιος και όλο χαρά είπε τα ευχάριστα νέα στην οικογένειά του. Όλοι μαζί σκέφτηκαν τι να τα κάνουν και πήραν την απόφαση να ανοίξουν μια δικιά τους ταβέρνα, στην οποία θα έπαιζε λύρα ο φτωχός, ενώ τα παιδιά του θα τραγουδούσαν και θα χόρευαν.
Η «Ταβέρνα του φτωχού», όπως την ονόμασαν, είχε μεγάλη επιτυχία και ήταν πάντα γεμάτη κόσμο που γλεντούσε και περνούσε καλά. Έτσι, ο φτωχός δε σταμάτησε να είναι χαρούμενος και μετά από λίγο καιρό επέστρεψε στον πλούσιο όλα τα γρόσια, τα οποία σίγουρα δεν του έφεραν δυστυχία…
Μ. Γιώργος, Α4
Πώς έγινε και ο πλούσιος ευτυχισμένος
Ο πλούσιος εντυπωσιάστηκε που ο φτωχός δεν ήταν εξαρτημένος από τα χρήματα και του τα επέστρεψε. Αναρωτήθηκε τι έκανε λάθος και δεν ήταν ευτυχισμένος όπως εκείνος…
Μετά από πολλές μέρες προβληματισμού, πήγε μία μέρα στο σπίτι του φτωχού και του πρότεινε να πάει με την οικογένειά του να μείνει μαζί του, στο πλούσιο σπίτι του. Του είπε ότι στο εξής αυτός θα φρόντιζε να μην τους λείψει τίποτα. Το μόνο που ζητούσε σαν αντάλλαγμα ήταν να μοιραστούν τη χαρά και την ευτυχία τους μαζί του... Ο φτωχός δέχτηκε μετά χαράς την πρόταση του πλούσιου, κι έτσι έγινε και ο ίδιος με την οικογένειά του, αλλά και ο πλούσιος πιο ευτυχισμένοι!
Σ. Σωτήρης, Α4
Η αξία της εργασίας
Ο φτωχός σκεφτόταν και προβληματιζόταν τι να κάνει τα χρήματα που του έδωσε ο πλούσιος. Τελικά μαζί με τη γυναίκα του αποφάσισαν να τα αξιοποιήσουν και να αγοράσουν αμπελοχώραφα. Αγόρασε λοιπόν ο φτωχός τα χωράφια, τα καλλιεργούσε με τη γυναίκα του και τα παιδιά του και σύντομα κατάφεραν με την καθημερινή δουλειά τους να ζουν επιτέλους κι αυτοί με οικονομική άνεση…
Με μεγάλη του χαρά λοιπόν ο φτωχός πήγε στον πλούσιο για να του επιστρέψει τα γρόσια. Εκείνος, θαυμάζοντας την προκοπή του φτωχού, του πρότεινε να γίνει υπεύθυνος και σε όλα τα δικά του κτήματα, γιατί εκτίμησε την εργατικότητά του!
Χ. Κατερίνα, A4
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.