Δευτέρα 10 Δεκεμβρίου 2018

Το σχολείο τότε...

Συγκρίνοντας το σχολείο του τότε και του τώρα και σε ρόλο δημοσιογράφου, οι μαθητές/τριες πήραν συνέντευξη από συγγενικά τους πρόσωπα, που θυμήθηκαν τα μαθητικά τους χρόνια...

Το σχολείο της θείας μου
- Θεία, πώς ήταν το σχολείο σου; 
- Στο δημοτικό ήταν θηλέων στο γυμνάσιο έγινε μεικτό. Ήμασταν 30 με 35 μαθητές σε κάθε τμήμα. Τα κορίτσια στο σχολείο φορούσαμε μπλε ποδιά με άσπρο γιακαδάκι και σπορτέξ. 


- Ποια ήταν η σχέση μεταξύ των καθηγητών και των μαθητών;
- Τυπική, θα έλεγα… Με λίγους καθηγητές είχαμε κάποια ιδιαίτερη σχέση. Αλλά και οι γονείς έρχονταν στο σχολείο μόνο για να παραλάβουν τους ελέγχους, εκτός άμα κάναμε κάποια αταξία και τους φώναζαν για να τους ενημερώσουν. Εκείνα τα χρόνια για ασήμαντες αφορμές γραφόμασταν στο ποινολόγιο, ενώ δεν ήταν σπάνιες και οι αποβολές.
- Τι πιστεύεις για τους μαθητές του σήμερα;
- Τα παιδιά έχουν τώρα πολλά ερεθίσματα! Όλη αυτή η τεχνολογία, οι υπολογιστές, η πληροφόρηση… Αλλά από την άλλη το πρόγραμμα των μαθητών είναι πολύ φορτωμένο, ακόμα και από το Δημοτικό! Εμείς ήμασταν πιο ελεύθεροι. Υπήρχε και γειτονιά και παίζαμε κάθε απόγευμα. Όμως αλλάξανε τα πράγματα και οι απαιτήσεις της σύγχρονης εποχής είναι διαφορετικές. Τώρα ο χρόνος είναι πολύ πιεσμένος για όλους...
- Θυμάσαι κάποιο χαρακτηριστικό περιστατικό που συνέβη στο σχολείο;
- Ήμασταν η πιο άτακτη τάξη του Γυμνασίου… Μια μέρα κλειδώσαμε την πόρτα και δεν μπορούσαν να μπουν οι καθηγητές! Μετά βέβαια κάναμε τον ανήξερο… 
Περνούσαμε ωραία στο σχολείο. Θυμάμαι που κάναμε πολλές στάσεις όταν σχολούσαμε και γυρνούσαμε σπίτι μετά από μια ώρα!
- Τι αισθάνεσαι που αναπολείς τα σχολικά σου χρόνια;
- Με μια λέξη που τα λέει όλα: νοσταλγία…
Χ. Ελένη, Β3

Αναμνήσεις του παππού από τα σχολικά του χρόνια…
Πένυ: Παππού, θα ήθελες να μου μιλήσεις για τα σχολικά σου χρόνια;
Παππούς: Φυσικά, παιδί μου, με μεγάλη χαρά!
Πένυ: Λοιπόν… ποιες ήταν οι συνθήκες στο σχολείο εκείνη την εποχή;
Παππούς: Τη δεκαετία του 1950, που πήγαινα εγώ σχολείο, οι συνθήκες δεν ήταν τόσο καλές όσο σήμερα. Τα κτίρια ήταν σε κακή κατάσταση, οι αίθουσες ήταν άβαφες, είχαν σπασμένα παράθυρα και ήταν κρύες. Σε όσες από αυτές υπήρχαν σόμπες έπρεπε εμείς, οι μαθητές, να πηγαίνουμε από ένα κομμάτι ξύλο κάθε μέρα για να ζεσταθούμε, διαφορετικά κάναμε μάθημα μέσα στο κρύο. 


Επίσης, τα βιβλία την εποχή εκείνη θα μπορούσαν να θεωρηθούν ως μία πολυτέλεια, σε αντίθεση με τώρα.
Πένυ: Γιατί το λες αυτό, παππού;
Παππούς: Γιατί, κορίτσι μου, για να έχεις βιβλία έπρεπε να τα αγοράσεις και οι περισσότεροι μαθητές δεν είχαμε χρήματα, γιατί ήμασταν φτωχοί.
Πένυ: Εσύ είχες βιβλία, παππού;
Παππούς: Ναι, ευτυχώς μου είχε κάνει δώρο τα δικά του βιβλία ο νονός μου…
Πένυ: Η τάξη σου είχε πολλούς μαθητές;
Παππούς: Οι μαθητές δεν ήταν πολλοί, διότι το σχολείο τότε δεν ήταν υποχρεωτικό. Επειδή οι συνθήκες επιβίωσης ήταν πολύ δύσκολες, τα περισσότερα παιδιά αναγκάζονταν να σταματήσουν το σχολείο για να βρουν μια δουλειά και να βοηθήσουν οικονομικά την οικογένειά τους.
Πένυ: Απίστευτες συνθήκες!
Παππούς: Αλλά και όσοι συνεχίζαμε το σχολείο αντιμετωπίζαμε πολλές δυσκολίες… Ξέρεις, ο τρόπος διδασκαλίας ήταν τελείως διαφορετικός από τον σημερινό. Ο δάσκαλος μας παρέδιδε το μάθημα χωρίς να μας επιτρέπει να τον διακόπτουμε και να του κάνουμε ερωτήσεις, αν δεν καταλαβαίνουμε κάτι. Έτσι τα περισσότερα παιδιά μέναμε με πολλές απορίες. Και όχι μόνο αυτό… Οι δάσκαλοι τότε χρησιμοποιούσαν τη βία ως μέσο εκμάθησης και η ποινή, εάν ήσουν αδιάβαστος, ήταν το ξύλο.
Πένυ: Μα τι τρόπος εκμάθησης ήταν αυτός;
Παππούς: Δυστυχώς, έτσι είχαν τα πράγματα, και μάλιστα ο δάσκαλος είχε και τη συγκατάθεση των γονέων μας! Γενικά υπήρχε αυστηρότητα, ακόμα και στα ρούχα που φορούσαμε.
Πένυ: Τι εννοείς;
Παππούς: Στο σχολείο φορούσαμε μόνο μια συγκεκριμένη στολή μαζί με ένα καπέλο. Επίσης, τα μαλλιά μας έπρεπε να είναι πάντα πολύ κοντά κουρεμένα. Μετά το σχολείο δεν επιτρεπόταν να τριγυρνάμε στους δρόμους και, αν μας έβλεπε κανένας δάσκαλος, μας τιμωρούσαν. Έτσι πίστευαν ότι διαμορφωνόταν καλύτερα ο χαρακτήρας μας. 
Πένυ: Μήπως θυμάσαι κάποιο χαρακτηριστικό περιστατικό;
Παππούς: Ναι, Πένυ μου, υπάρχει ένα συγκεκριμένο συμβάν που έχει μείνει βαθιά χαραγμένο στη μνήμη μου, και δεν είναι ευχάριστο… Ένα πρωινό που έπαιζα ποδόσφαιρο με τους συμμαθητές μου στην αυλή δεν πρόσεξα ότι δίπλα στο τέρμα στεκόταν ο πιο αυστηρός δάσκαλος του σχολείου. Στην προσπάθειά μου να βάλω γκολ, η μπάλα ξέφυγε από το τέρμα και τον χτύπησε με δύναμη στο πρόσωπο. Για κακή μου τύχη, είδε ποιος το έκανε. Πάγωσα, και με το δίκιο μου! Ο δάσκαλος όχι απλά με μάλωσε, αλλά άρχισε να με χτυπάει. Εγώ προσπαθούσα να του εξηγήσω πως δεν το έκανα επίτηδες και να ζητήσω συγνώμη, αλλά αυτός δε σήκωνε κουβέντα και συνέχιζε το ξύλο... 
Πένυ: Πω πω, παππού μου, δεν το πιστεύω! 
Παππούς: Δεν πειράζει, παιδί μου, πάνε αυτά, περάσανε…
Πένυ: Παππού, να σε ρωτήσω και κάτι τελευταίο… Πώς νιώθεις όταν σκέφτεσαι τα μαθητικά σου χρόνια; 
Παππούς: Τα συναισθήματά μου είναι ανάμικτα. Από τη μια νοιώθω χαρά για τις γνώσεις που απέκτησα στο σχολείο και από την άλλη νοιώθω πίκρα για τις δύσκολες συνθήκες που έζησα στα μαθητικά μου χρόνια, χωρίς να μπορώ να αλλάξω κάτι σ’ αυτές. Αλλά, ξέρεις, αφού αυτά που έζησα εγώ ευτυχώς δε συμβαίνουν πια στη σημερινή εποχή, θα ήθελα να εκτιμάς όσα που σου προσφέρει το σχολείο σου και να τα αξιοποιείς με τον καλύτερο τρόπο. 
Πένυ: Σε ευχαριστώ πολύ, παππού, γι’ αυτή τη συζήτηση. Νομίζω ότι τώρα βλέπω το σχολείο που πηγαίνω με άλλο μάτι… 
Παππούς: Πολύ χαίρομαι, εγγονούλα μου! 
Σ. Πένυ, Β3

Το σχολείο της μητέρας μου
- Πώς ήταν το σχολείο σου, μαμά;
- Α, ήταν όμορφο και καλοσυντηρημένο. Υπήρχε πάντα θέρμανση και οι αίθουσες ήταν πολύ ευρύχωρες. Ήμασταν όμως και περισσότερα παιδιά σε κάθε τμήμα, κάπου 35…
- Ποιες ήταν οι υποχρεώσεις σας ως μαθητές;
- Ήταν πιο αυστηρό το σχολείο απ’ ό,τι είναι τώρα. Απαγορεύονταν αυστηρά τα βαμμένα μαλλιά και τα βαμμένα νύχια, ενώ και το ντύσιμό μας έπρεπε να είναι «ευπρεπές».
- Πώς ήταν οι σχέσεις των μαθητών με τους καθηγητές;
- Ήμασταν πολύ πειθαρχημένα παιδιά. Δείχναμε σεβασμό στους καθηγητές μας και δεν τους αντιμιλούσαμε ποτέ. Άλλωστε, ξέραμε ότι οι αποβολές πήγαιναν και ερχόντουσαν…
- Θα ήθελες να μου πεις κάποιο χαρακτηριστικό περιστατικό που θυμάσαι;
- Δε θα ξεχάσω ποτέ μια πλάκα που είχαμε κάνει… Ήταν η τελευταία ώρα της Παρασκευής και είχαμε Οικιακή Οικονομία. Μπαίνει μέσα η καθηγήτρια και τι να δει; Κάναμε κηδεία σε ένα μυρμήγκι, που το είχαμε βάλει σε ένα σπιρτόκουτο, ενώ είχαμε μαζέψει και λουλούδια από την αυλή… Αξέχαστη στιγμή! 
Κ. Χριστίνα, Β3

Ο παππούς θυμάται…
Ο παππούς μου ο Τάκης από την Αλεξανδρούπολη μου μίλησε για τα χρόνια του στο Δημοτικό (στο Γυμνάσιο δεν πήγε, αφού μετά το Δημοτικό πήγε στον στρατό!).
- Παππού, θα ήθελα να μου πεις σε ποιο σχολείο πήγες στο Δημοτικό.
- Α, άλλαξα πολλά σχολεία… Πρώτη τάξη πήγα στο χωριό. Στη Δευτέρα κατεβήκαμε στην πόλη και την τάξη την έκανα δύο φορές, γιατί είχα μείνει στάσιμος… Στην Τρίτη πήγα σε άλλο Δημοτικό, γιατί αλλάξαμε σπίτι. Και την Τρίτη την επανέλαβα, πάλι έμεινα στην ίδια τάξη! Τελικά γυρίσαμε στο χωριό κι εκεί έβγαλα επιτέλους το Δημοτικό.
- Πώς ήταν το σχολείο σου;
- Κοίτα, βιβλία δεν είχαμε και πολλά… Οι αίθουσες ήταν μεγάλες, αλλά τα θρανία δεν ήταν όπως αυτά που έχετε σήμερα. Ίσως έχεις δει στο σινεμά πώς έμοιαζαν τα θρανία μας. Ήταν ξύλινα και από κάτω είχε κάτι σαν συρτάρι όπου βάζαμε τις τσάντες μας.


- Με τους δασκάλους πώς τα πηγαίνατε;
- Οι δάσκαλοι τα χρόνια εκείνα ήταν αυστηροί. Δέρνανε, τραβούσαν αυτιά! Κάθε δάσκαλος είχε από μία βέργα και, αν δεν ήξερες το μάθημα, σου έλεγαν να ανοίξεις το χέρι σου και σου μετρούσαν πέντε βεργιές στην παλάμη. Τα χέρια πονούσαν και κοκκίνιζαν… Θυμάμαι έναν δάσκαλο που μας κοπανούσε το κεφάλι όπως χτυπάς την πόρτα, λέγοντας: «Πίτουρα έχει το κεφάλι σου, μωρέ;». Τώρα τα λέω και γελάω, αλλά τότε… 
Όποιον πάλι ήταν άτακτος τον έβαζαν να στέκει όρθιος στη γωνιά στο ένα πόδι ή τον έβγαζαν έξω. Είχαμε κι ένα υπόγειο στο σχολείο, που ήταν σκοτεινό και είχε ποντίκια. Το χειρότερο ήταν να σε κλειδώσουν εκεί μέσα…
- Μπορείς, παππού, να μου πεις κάποια περιστατικά που θυμάσαι από το σχολείο;
- Όταν ζούσαμε στην Αλεξανδρούπολη, έκανα πολλές κοπάνες. Δεν ήθελα να πάω στο σχολείο! Έφευγα και καλά το πρωί, έπαιρνα και την τσάντα μου και πήγαινα κάτω στη θάλασσα. Το μεσημέρι γυρνούσα στο σπίτι σαν να μη συμβαίνει τίποτα! Όταν η Ελένη, η μεγάλη μου αδελφή, πήγε στο σχολείο να ρωτήσει για μένα, της είπαν: «Ο Τάκης; Ποιος Τάκης; Έχει πόσο καιρό να πατήσει στο σχολείο!». Μια θεία μας που δούλευε σε ένα αστυνομικό τμήμα έστειλε έναν χωροφύλακα, που με κυνήγησε και μ’ έπιασε. Μου είπε: «Αν δεν πας αύριο στο σχολείο, θα σε κλείσω στο κρατητήριο μαζί με τους κλέφτες!». Εγώ άρχισα να κλαίω, κι από εκεί και ύστερα πήγαινα πια στο σχολείο… 
Ένα άλλο περιστατικό που θυμάμαι έγινε στο χωριό. Εκεί πηγαίναμε κάθε απόγευμα και βοσκούσαμε τα ζώα. Μου λέει λοιπόν ένας δάσκαλος: «Τάκη, θέλω αύριο που θα πας να βοσκήσεις τα ζώα σου, να μου κόψεις μια βέργα κρανιά, να τη στεγνώσεις στη φωτιά και να μου τη φέρεις». Χάρηκα, γιατί σκεφτόμουν πως γι’ αυτό που θα έκανα δε θα με σηκώσει στο μάθημα… Την άλλη μέρα το πρωί πάω τη βέργα στον δάσκαλο και τι έγινε, λες; Την εγκαινίασε στα δικά μου τα χέρια! Έτσι, χωρίς να φταίω… 
Αυτό ήταν το σχολείο που έζησα ως παιδί.
Κ. Μιχάλης, Β2

Αναμνήσεις της γιαγιάς μου Αναστασίας από τα μαθητικά της χρόνια
- Σε ποιο σχολείο πήγαινες, γιαγιά;
- Πήγαινα στο Φροντιστήριο Τραπεζούντας, που τότε βρισκόταν εκεί όπου είναι το σημερινό Δημαρχείο της Καλαμαριάς. 
- Ποιες ήταν οι συνθήκες στο σχολείο σου;
- Στην τάξη ήμασταν 50 μαθητές, αγόρια και κορίτσια. Σε κάθε τάξη υπήρχε μόνο ένα τμήμα. Τα βιβλία τα αγοράζαμε εμείς. Όμως, επειδή τότε οι συνθήκες ήταν δύσκολες οικονομικά, μερικά παιδιά δυσκολεύονταν να τα αγοράσουν, γι’ αυτό και τα δανείζονταν από άλλα παιδιά που είχαν περάσει αυτή την τάξη. Για παράδειγμα, εγώ είχα πάρει τα βιβλία της αδελφής μου. Οι αίθουσες ήταν μεγάλες, με μεγάλα παράθυρα. Η έδρα των καθηγητών μας ήταν πιο ψηλά από τα δικά μας θρανία, πάνω σε ένα βάθρο. Για τη θέρμανση χρησιμοποιούσαμε σόμπες με ξύλα.
- Ποιες ήταν οι υποχρεώσεις των μαθητών;
- Εμείς τα κορίτσια φορούσαμε υποχρεωτικά σχολικές ποδιές, ενώ τα αγόρια απλά φτωχικά ρούχα. 
- Ποια ήταν η σχέση σας με τους καθηγητές;
- Η συμπεριφορά των μαθητών προς τους καθηγητές ήταν άψογη. Όλοι μας δείχναμε απόλυτο σεβασμό απέναντι στους καθηγητές μας και ήμασταν πειθαρχημένοι. Συνήθως δε χρειαζόταν να βάλουν ποινές, διότι ήμασταν υπάκουοι. Σε περίπτωση όμως που τους παρακούαμε η τιμωρία ήταν πολύ αυστηρή… Έπρεπε να είμαστε τυπικοί και σωστοί στη συμπεριφορά μας και εντός και εκτός σχολείου.
- Θυμάσαι κάποιο χαρακτηριστικό περιστατικό;
-Στη Δευτέρα Γυμνασίου ο καθηγητής των μαθηματικών, αφού μας παρέδωσε ένα θεώρημα στο μάθημά του, μας ρώτησε μετά αν το είχαμε καταλάβει. Εγώ, που ήμουν πολύ ντροπαλή και ήσυχη μαθήτρια, αναφώνησα «Ουου και τι ήταν αυτό!». Μου ξέφυγε από τη χαρά μου που ήταν εύκολο και το είχα καταλάβει… Τότε ο καθηγητής μου με μάλωσε με πάρα πολύ αυστηρό τόνο, λέγοντάς μου πως δεν το περίμενε αυτό από εμένα, και μου είπε να ανοίξω την πόρτα και να βγω έξω από την τάξη. Αυτό το γεγονός ακόμα και μέχρι σήμερα το κουβαλάω μέσα μου, γιατί το θεωρώ πολύ άδικο. Άλλωστε ήμουν μόνο 13 χρονών!
- Τι αισθάνεσαι αναπολώντας τις εμπειρίες σου από το σχολείο;
- Νιώθω συγκίνηση, όταν μου έρχονται στο μυαλό όλες οι όμορφες αναμνήσεις από τα σχολικά μου χρόνια. Μακάρι να γυρνούσαν πίσω!

Ζ. Αναστασία, Β1

Και πάλι στο σχολείο...

Με αφορμή το κείμενο της Ζωρζ Σαρή "Και πάλι στο σχολείο..." οι μαθητές/τριες έγραψαν μια σελίδα στο ημερολόγιο της δεσποινίδας Κλάρας... 

Αγαπητό μου ημερολόγιο, 
   Ξύπνησα σήμερα το πρωί με την καλύτερη διάθεση. Ανυπομονούσα τόσο να ξαναδώ τις μαθήτριές μου! Έβαλα το ωραίο καινούριο μου ταγέρ, το μπλε με τις άσπρες κουκίδες και την ασορτί μπλε γραβάτα. Ήθελα να υποδεχτώ την καινούρια σχολική χρονιά κομψή και περιποιημένη! Με το που έφτασα, το προαύλιο ήταν ήδη γεμάτο χαρά και εφηβική ανεμελιά. Αγκαλιές, γέλια, φιλιά, φωνές, συζητήσεις για το καλοκαίρι που πέρασε… Σωστό πανηγύρι! 
   Και πού να δεις τι έγινε όταν μπήκα στην τάξη για να δώσω το πρόγραμμα… Οι μικρές μου φίλες με καλωσόρισαν με ένα ζεστό χειροκρότημα! Ήταν όλες εκεί. Η Άλκη, η Ζωρζ, η Αθηνούλα, η Άλμπα… Μόνο η Ποζέλι έλειπε. Το περίμενα… Φαίνεται πως την κέρδισε τελικά το τραγούδι. Είχαμε στο τμήμα και μια καινούρια μαθήτρια, τη Μαριάννα, που μας ήρθε από τη Θεσσαλονίκη. Γλυκούλα φαίνεται, μικροκαμωμένη, με ένα κεφαλάκι γεμάτο μπούκλες. Είμαι σίγουρη πως οι συμμαθήτριές της θα τη βοηθήσουν να προσαρμοστεί στο νέο της περιβάλλον και πως θα δέσει σύντομα μαζί τους. Πρώτη μέρα μαθημάτων, κι έτσι παρουσίασα στα κορίτσια τους διδακτικούς μας στόχους για τη νέα σχολική χρονιά και τους τόνισα ότι φέτος, καθώς έχουν ανεβεί τάξη, θα έχω περισσότερες απαιτήσεις. Για αρχή τους έβαλα να γράψουν μία έκθεση με θέμα «Το καλοκαίρι μου». Όλες οι μαθήτριες ενθουσιάστηκαν, εκτός από τη Ζωρζ, που μου φάνηκε κάπως προβληματισμένη. Ποιος ξέρει τι έχει στο μυαλό του πάλι αυτό το ζωηρό παιδί! Πιστεύω πως είναι ταλαντούχα, αλλά πρέπει να συγκεντρωθεί και να έχει περισσότερη αυτοπεποίθηση…
   Και πάλι στο σχολείο λοιπόν. Καλή χρονιά! 
Τ. Κωνσταντίνα, Β2

Καλό μου ημερολόγιο, 
   Πρώτη μέρα σήμερα με τις αγαπημένες μου μαθήτριες.
   Μεγάλωσαν, άλλαξαν, σοβάρεψαν! Είναι πια σωστές δεσποινιδούλες… Μόλις μπήκα στην αίθουσα, χαμόγελα σκόρπισαν παντού και όλη η τάξη ξέσπασε σε ζωηρά χειροκροτήματα! Ομολογώ πως κι εμένα μου είχαν λείψει πολύ. Το μάθημα, οι συζητήσεις που κάναμε,… όλα! Είδα βέβαια και τη διευθύντρια του σχολείου, αυτή την αχώνευτη κ. Ερασμία. Ο τρόπος που μιλάει και συμπεριφέρεται στα παιδιά είναι πολύ τυπικός και απόμακρος. Δε συμφωνώ καθόλου με αυτή τη στάση, αν και την υιοθετούν οι περισσότεροι καθηγητές. Πιστεύω πως τα παιδιά πρέπει να τα πλησιάσεις, να τους δείξεις το ενδιαφέρον σου, για να τους εμπνεύσεις τον ζήλο και την όρεξη να μάθουν… 
   Όπως και να έχει, η μέρα κύλησε υπέροχα, γεμάτη αναμνήσεις από το καλοκαίρι. Η φετινή χρονιά προβλέπεται συναρπαστική!
Ι. Νάντια, Β2

Αγαπημένο μου ημερολόγιο,
   Μόλις επέστρεψα από το σχολείο. Σήμερα επισήμως τελείωσαν οι καλοκαιρινές μας διακοπές. Ωστόσο, εγώ είμαι χαρούμενη! Θα κάνω και φέτος μάθημα με το αγαπημένο μου τμήμα! Η περσινή σχολική χρονιά ήταν απίθανη και θέλω να πιστεύω πως όλες μου οι μαθήτριες έμαθαν πολλά καινούργια πράγματα. Φέτος θα ασχοληθούμε πολύ με την έκθεση και, όπως είπα και στα κορίτσια, θα συζητάμε μαζί κάθε συντακτικό λάθος, ως και τη στίξη! Επίσης, σκοπεύω να διαβάσουμε κλασικούς και σύγχρονους συγγραφείς και φυσικά ποίηση, αφού τους το είχα υποσχεθεί από πέρσι. Θέλω η φετινή χρονιά να τους μείνει αξέχαστη! 
   Ακόμα δε μπορώ να ξεχάσω τον χαλασμό από χειροκροτήματα που έγινε όταν έφυγε αυτή η ξινή διευθύντρια απ’ την τάξη τους και μπήκα εγώ. Μέχρι και η καινούργια μαθήτρια χειροκροτούσε! Πολύ καλό κορίτσι, και οι γονείς της πολύ ευγενικοί. Μίλησα μαζί τους όταν ήρθαν να πάρουν την κόρη τους από το σχολείο και συζητήσαμε για τις επιδόσεις της Μαριάννας στο προηγούμενο σχολείο της. Μου είπαν πως παραξενεύτηκαν που έβαλα έκθεση από την πρώτη μέρα, κι ακόμη περισσότερο που κανένα κορίτσι δε δυσανασχέτησε. Πάντως, κι εγώ εντυπωσιάστηκα που δεν είχα καμία γκρίνια. Μια άλλη συνάδελφος μου είπε ότι, όταν τους έδωσε μερικές επαναληπτικές ασκήσεις για το σπίτι, οι μαθήτριες άρχισαν να παραπονιούνται ότι είναι η πρώτη μέρα των μαθημάτων και ότι είναι άδικο να τους βάλει ασκήσεις από τώρα. Έτσι είναι όμως η εφηβεία, απρόβλεπτη και υπέροχη… 
Λ. Αγλαΐα, Β3 

Αγαπητό μου ημερολόγιο,
   Πόση χαρά ένιωσα σήμερα, την πρώτη μέρα της φετινής σχολικής χρονιάς, που συνάντησα και πάλι τις μαθήτριές μου! Πόσο μου είχαν λείψει! Μέσα σε ένα μόνο καλοκαίρι έγιναν σωστές κοπέλες. Είμαι σίγουρη ότι μετά την ξεκούραση των διακοπών θα εργαστούν φιλότιμα και θα σημειώσουν μεγάλη πρόοδο στα μαθήματά τους. Βέβαια, κι εγώ θα είμαι πάντα κοντά τους σε ό,τι χρειαστούν. Ανυπομονώ να δω τι θα μου γράψουν στην πρώτη έκθεση που τους έβαλα, με θέμα το καλοκαίρι τους. Είδα πολλά χαμόγελα και μάτια γεμάτα σπίθες... Φαίνεται πως αυτό το θέμα, που ταιριάζει στο κοντινό τους χθες, τις ενθουσίασε.
   Νιώθω πως η καινούρια χρονιά ξεκινάει με τις καλύτερες προϋποθέσεις!
Γ. Κωνσταντίνα, Β1

Ημερολόγιό μου,
   Σκέφτομαι με χαρά ότι αύριο το πρωί θα βρεθώ και πάλι στο σχολείο! Έχω πεθυμήσει τις περσινές μου μαθήτριες και χαίρομαι πολύ που θα τις ξαναδώ. Νιώθω ότι κι εκείνες με αγαπάνε και ότι θα χαρούν να δουλέψουμε ξανά μαζί και στη Β΄ Γυμνασίου. Επίσης, δε βλέπω την ώρα να γνωρίσω και τα καινούρια κορίτσια της Α΄ τάξης, που έρχονται φέτος στο σχολείο μας για πρώτη φορά. Για να δούμε πώς θα τα πάμε... Θα συναντήσω βέβαια και την κυρία Ερασμία, τη διευθύντριά μου, με την οποία δεν τα πάμε και τόσο καλά, αλλά τι να κάνουμε;
   Όσο για το μάθημά μου, σκέφτομαι να δώσω φέτος μεγαλύτερη βαρύτητα στη γλώσσα, αλλά και στην ποίηση. Αισθάνομαι την ανάγκη να διδάξω πολλά περισσότερα, διότι ότι οι μαθήτριές μου έχουν θέληση και πιστεύω πως με τη βοήθειά μου θα πετύχουν τους στόχους τους. Γι’ αυτό από την πρώτη κιόλας μέρα έχω αποφασίσει να τις βάλω να γράψουν έκθεση. Θα είναι ελεύθερες να χρησιμοποιήσουν τη φαντασία τους, αλλά θα τους τονίσω να προσέξουν πολύ τη σωστή έκφραση, ακόμα και τη στίξη. Λες να τους ζητήσω να μου γράψουν πώς πέρασαν το καλοκαίρι; Μου φαίνεται καλή ιδέα! Ελπίζω να τους αρέσει και να ανταποκριθούν με ζήλο και προθυμία, ώστε να έχουμε ένα καλό ξεκίνημα…
Π. Ιωάννα, Β2

Η δεσποινίς Κλάρα
Κ. Χρήστος, Β2

Άλλοι/ες προτίμησαν να γράψουν την έκθεση της Ζωρζ...

Το καλοκαίρι μου
   Υπάρχει πιο όμορφο μέρος από το Καβούρι; Η θάλασσα είναι υπέροχη και την είχαμε στα πόδια μας! Τα πρωινά το νερό ήταν λάδι και χαιρόμασταν το κολύμπι και τις βουτιές από τον ψηλό βράχο που στεφανώνει την ακτή. Γυρίζαμε στο σπίτι για φαγητό περασμένες δύο! Και κάθε βράδυ μαζευόμασταν με την παρέα μου στην ακρογιαλιά, δίπλα στην καφασωτή παράγκα. Γέλια, τραγούδια και η πανσέληνος να ανατέλλει, μια ασημένια γραμμή που έσκιζε στα δύο την ασάλευτη θάλασσα…
   Αξέχαστη στιγμή, όταν σαν θεά Αθηνά, τυλιγμένη με ένα λευκό σεντόνι για χλαμύδα και με ένα χρυσαφί κοντάρι στο χέρι, κατέβηκα το λοφάκι προς την παραλία με όλη τη μεγαλοπρέπεια που ταιριάζει σε μια θεά. Ένιωθα σαν να ήμουν κυρίαρχος του κόσμου!
   Ξέγνοιαστη κι ελεύθερη, χάρηκα την κάθε στιγμή του καλοκαιριού μου! Πόσο θα ήθελα να ζήσω την ομορφιά του για πάντα…
Λ. Ελένη, Β3

   Το καλοκαίρι είναι η αγαπημένη μου εποχή! Κάθε χρόνο, με το που ανοίγει ο καιρός, ανυπομονώ να τελειώσει η σχολική χρονιά για να ξεκινήσω τις διακοπές μου. Φέτος πέρασα υπέροχα στο μέρος που λατρεύω, το Καβούρι. Τα πρωινά ξυπνούσα πολύ νωρίς και έτρεχα ξυπόλητη με τη Ρενέ στη θάλασσα. Κολυμπούσαμε, ξαπλώναμε στην άμμο και ψηνόμασταν στον ήλιο. Όταν ξεφεύγαμε από τον έλεγχο των μεγάλων, καταλήγαμε σε έναν ψηλό βράχο και κάναμε θεαματικές βουτιές. Αργά το μεσημέρι παίρναμε τον δρόμο της επιστροφής και πέφταμε με όρεξη στο φαγητό της μαμάς. Το απόγευμα παίρναμε και πάλι τους δρόμους. Άλλες φορές πηγαίναμε στη θάλασσα για μια ακόμη βουτιά και άλλοτε τριγυρίζαμε στις γειτονιές με τα ποδήλατά μας, ξεσηκώνοντας τον κόσμο με τις φωνές και τα γέλια μας.
   Αλλά τα πιο ωραία ήταν τα βράδια… Μαζευόμασταν όλη η παρέα στην παραλία, τραγουδούσαμε και περιμέναμε να βγει το φεγγάρι, να καθρεφτιστεί στη θάλασσα και να της δώσει μια ασημένια όψη. Κανένας δεν ήθελε να χάσει το θέαμα, και μόνο οι φωνές των μαμάδων μάς έκαναν να παίρνουμε τον δρόμο του γυρισμού. 
   Τι όμορφο που ήταν το καλοκαίρι μου! Αυτές οι αναμνήσεις θα μείνουν για πάντα στην καρδιά μου…
Γ. Κωνσταντίνα, Β1 

...'Η να παρουσιάσουν τις σκέψεις και τα συναισθήματά τους για τη δική τους επιστροφή στα θρανία.

Επιστροφή στα θρανία
   11 Σεπτεμβρίου. Το προαύλιο του σχολείου γεμίζει και πάλι με γέλια και φωνές. Χαιρόμαστε που βρεθήκαμε ξανά. Έχουμε τόσο πολλά να πούμε! Ένα καλοκαίρι κύλησε μέσα από τα χέρια μας. Όλα μυρίζουν ακόμη θάλασσα. Κορμιά μαυρισμένα. Τα χαμόγελά μας λαμπερά, σαν τον ήλιο που μας κοιτάζει από ψηλά. 
   Το καλοκαίρι τελείωσε. Νέα σχολική χρονιά, μια τάξη μεγαλύτεροι… 
   Πρώτη μέρα στο σχολείο!
Κ. Ηλίας, Β1

Και πάλι στο σχολείο… 
   Η πρώτη μέρα στο σχολείο ήταν υπέροχη! Ξανασυναντήσαμε όλους τους φίλους και τους συμμαθητές μας, ανταλλάξαμε τις σκέψεις μας για τη νέα σχολική χρονιά, είπαμε τι κάναμε το καλοκαίρι… Ο Ορέστης πήγε στο Πόρτο Χέλι και στη Χαλκιδική, ο Ηλίας πήγε στο χωριό του στην Καρδίτσα κι ο Νίκος στη Λήμνο, ένα από τα ομορφότερα νησιά του Αιγαίου πελάγους, και στο χωριό του στην Ήπειρο. Ούτε που καταλάβαμε για πότε χτύπησε το κουδούνι...
Α. Ορέστης - Κ. Ηλίας - Κ. Νίκος 

Η πρώτη μέρα στο σχολείο
   Με το που μπήκε ο Σεπτέμβρης άρχισα να σκέφτομαι και πάλι το σχολείο, να αναρωτιέμαι πώς θα είναι η Β΄ Γυμνασίου και αν θα έχουν αλλάξει οι συμμαθητές μου. Τα ίδια πάνω κάτω πιστεύω πως σκεφτόντουσαν κι αυτοί…
   Την πρώτη μέρα έφτασα νωρίς νωρίς. Αν και εξοικειωμένος πλέον με το Γυμνάσιο (δεν είμαστε πια πρωτάκια, όπως πέρσι!), ανησύχησα λίγο στην αρχή, για να πω την αλήθεια, γιατί δεν έβλεπα ακόμα κανέναν από τους συμμαθητές μου… Μετά από λίγο, ωστόσο, άρχισαν να καταφθάνουν και μέχρι να χτυπήσει το κουδούνι είχαν έρθει όλοι! Η επανένωσή μας μετά τις καλοκαιρινές διακοπές ήταν συγκινητική. Γεμάτοι χαρά, λέγαμε ο ένας στον άλλο πώς περάσαμε το καλοκαίρι και ανταλλάσσαμε απόψεις για τη νέα σχολική χρονιά. 
   Παιδιά, μου είχατε λείψει! Και το σχολείο μου έλειψε… 
Α. Παναγιώτης, Β1

   To όμορφο και ξένοιαστο καλοκαίρι πέρασε γρήγορα… Ήρθε ο Σεπτέμβρης και τα σχολεία άνοιξαν και πάλι τις πόρτες τους για να καλοδεχτούν όλους τους μαθητές.
   Ξύπνησα πρωί πρωί, αφήνοντας τις καλοκαιρινές μου συνήθειες, για να πάω στο σχολείο. Στον δρόμο συνάντησα πολλούς συμμαθητές και συμμαθήτριές μου. Περπατούσαμε λέγοντας τα νέα μας και ούτε που καταλάβαμε για πότε φτάσαμε στο σχολείο μας, που ήταν κιόλας γεμάτο παιδιά. Αμέσως έτρεξα κοντά στους φίλους μου! Αγκαλιαστήκαμε κι αρχίσαμε να κάνουμε ένα σωρό σχέδια για την καινούρια χρονιά.
   Σίγουρα και φέτος θα περάσουμε υπέροχα!
Α. Χρήστος, Β2

Και η συγγραφέας μας... 

Μ. Νίκη, Β3

Κ. Τάσος, Β2