Δευτέρα 18 Σεπτεμβρίου 2023

Για τη φιλία και τους φίλους

Στο πλαίσιο της σχετικής συζήτησης, οι μαθητές και οι μαθήτριες της Β΄ Γυμνασίου καταθέτουν τις σκέψεις και τους προβληματισμούς τους για τη φιλία στις μέρες μας…

Το δώρο της φιλίας
   Η φιλία παίζει σημαντικό ρόλο στην ψυχική υγεία των ανθρώπων και στη συνολική ποιότητα της ζωής τους. Φίλοι είναι αυτοί με τους οποίους μπορείς να είσαι ο εαυτός σου, αυτοί που σε κάνουν να γελάς και να νιώθεις καλά κάθε στιγμή. Αυτοί βρίσκονται δίπλα σου στα καλά και τα κακά, τα εύκολα και τα δύσκολα και σε στηρίζουν. Με τους φίλους σου μαθαίνεις να μοιράζεσαι, να κατανοείς και να αποδέχεσαι. Μέσα από τη φιλία οι άνθρωποι γεμίζουν εμπειρίες και γνωρίζουν καλύτερα τον εαυτό τους.
   Βέβαια, η φιλία πρέπει να χτιστεί πάνω σε γερά θεμέλια και να δοκιμαστεί για να αντέξει στον χρόνο. Όπως και κάθε σχέση, απαιτεί υπομονή κι επιμονή, αλληλοσεβασμό και αμοιβαίες υποχωρήσεις. Αυτά όμως που προσφέρει αξίζουν κάθε κόπο και προσπάθεια!
   Οι φίλοι είναι η οικογένεια που επιλέγουμε και η φιλία είναι ένα από τα καλύτερα δώρα που μπορεί να μας δώσει η ζωή...

Χ. Ζωή, Β2

Οι “φίλοι” του Facebook είναι φίλοι;
   Στις μέρες μας σχεδόν όλοι οι έφηβοι χρησιμοποιούν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, όπως το Facebook ή το Instagram, για να επικοινωνούν μεταξύ τους. Στο πλαίσιο αυτής της επικοινωνίας κάποιες διαπροσωπικές σχέσεις έχουν πάρει κυρίως ή και αποκλειστικά διαδικτυακή μορφή. Πρόκειται όμως για πραγματικές φιλίες;
   Στις σχέσεις που αναπτύσσονται διαδικτυακά συνήθως τα άτομα δεν έχουν οπτική επαφή μεταξύ τους, ίσως μάλιστα να μην έχουν συναντηθεί ποτέ από κοντά - απλά διατηρούν μια επικοινωνία από απόσταση. Αυτό βέβαια λέγεται φιλία μόνο κατ' όνομα, καθώς μια αληθινή φιλική σχέση, που προσφέρει εμπειρίες ζωής και αλησμόνητες αναμνήσεις, προϋποθέτει την άμεση επαφή μεταξύ των προσώπων. Το γεμάτο κατανόηση βλέμμα, το σφίξιμο του χεριού, η ζεστή αγκαλιά, η γνώριμη ενθαρρυντική φωνή, το γέλιο είναι απαραίτητα για να εδραιωθεί και να ανθίσει κάθε δυνατή και γνήσια φιλία. Αντίθετα, η διαδικτυακή φιλία περιορίζεται σε μερικές ανταλλαγές προσωπικών δεδομένων και ψηφιακής αποτύπωσης στιγμών.
   Επομένως, αν και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης είναι ένας σύγχρονος τρόπος επικοινωνίας που αποτελεί μεγάλο κομμάτι της καθημερινότητας των εφήβων, δε θα πρέπει ποτέ να ξεχνάμε πως η αληθινή φιλία είναι μια ανεκτίμητη αξία που βασίζεται στην ουσιαστική επαφή, η οποία βάζει την οθόνη στο περιθώριο.

Π. Στέφανος. Β2

…Όπως και για το ποιος είναι ο ιδανικός φίλος.

   Άραγε ποια γνωρίσματα πρέπει να έχει ο ιδανικός φίλος για να να υπάρχει στη ζωή σου και να ξεχωρίζει στην καρδιά σου; Να ποια πιστεύω πως είναι τα κυριότερα:
  • Σεβασμός: σέβεται τη διαφορετικότητά σου και δεν προσπαθεί να σου επιβάλει τη γνώμη του.
  • Αγάπη: σε αγαπάει γι' αυτό που είσαι, χωρίς να θέλει να σε αλλάξει.
  • Εμπιστοσύνη: κρατάει για τον εαυτό του τα μυστικά, τους φόβους και τις ανασφάλειες που θα του εκμυστηρευτείς και δε σε κουτσομπολεύει σε άλλους.
  • Ειλικρίνεια: θα σου πει την αλήθεια, ακόμα κι αν ξέρει πως δε θα σου αρέσει ή πως θα σε στεναχωρήσει με αυτό που θα σου πει.
  • Συγχώρεση: συγχωρεί τα λάθη σου, χωρίς να μένει κολλημένος σ' αυτά, χωρίς να σου τα υπενθυμίζει και να σου τα “κοπανάει”.
  • Σε νιώθει στα δύσκολα: στις δυσκολίες της ζωής μένει στο πλάι σου, σου κρατάει το χέρι και σε ακούει, σου στέκεται και σου δίνει καλές συμβουλές. Άλλωστε, δε λένε ότι στα δύσκολα φαίνονται οι φίλοι;
  • Χαίρεται με τη χαρά σου: στις επιτυχίες σου ο αληθινός φίλος χαίρεται μαζί σου χωρίς να σε ζηλεύει. Θα σου πει «μπράβο» και θα το εννοεί, θα είναι περήφανος για σένα και θα το νιώθει πραγματικά.
   Η ιδανική, αληθινή φιλία είναι μεγάλη ευλογία. Σου προσφέρει στιγμές χαράς, χαλάρωσης, διασκέδασης, αλλά και συγκίνησης και προβληματισμού. Η φιλία αποκαλύπτει τους διαφορετικούς χαρακτήρες και παράλληλα τους φέρνει κοντά. Δίνει δύναμη και θάρρος, βοήθεια και λύση. Μέσα από αυτήν χαίρεσαι την καθημερινότητα, ξεπερνάς τις δύσκολες στιγμές και γίνεσαι καλύτερος άνθρωπος, γιατί ο ιδανικός φίλος σου βγάζει τον καλύτερο εαυτό σου!

Λ. Τατιάνα, Β2

   Ο ιδανικός φίλος είναι αυτός που σε νοιάζεται πραγματικά. Είναι εχέμυθος και έμπιστος, βρίσκει πάντα χρόνο για να σε ακούσει και είναι εκεί όταν τον χρειάζεσαι. Η αποδοχή και η αγάπη του σε κάνουν να νιώθεις αυτοπεποίθηση και σιγουριά. Αυτό δε σημαίνει βέβαια ότι παραβλέπει τα ελαττώματά σου, αλλά δε σε κρίνει γι' αυτά και πιστεύει σε σένα. Όταν προβληματίζεσαι και αμφιβάλλεις, σε βοηθάει να πάρεις τη σωστή απόφαση και στηρίζει τις επιλογές σου.
   Με έναν τέτοιο φίλο στο πλευρό σου μπορείς να αντιμετωπίσεις τα πάντα και δε φοβάσαι τίποτα!
Π. Σταύρος, Β2

Άλλοι/ες προτίμησαν να εκφραστούν μέσα από τη ζωγραγική και τα κόμικς.

Τ. Ζέτα, Β2

Τ. Αθανασία, Β2

Χ. Βαλέρια, Β2


Π. Ελένη, Β2

Και ένα ποίημα για τη φιλία!

Όταν έχεις έναν φίλο
Όταν έχεις έναν φίλο
ξέρεις ότι η ζωή
δε θα ’ναι μοναχική
μαθαίνεις να μοιράζεσαι
κι ολόψυχα να νοιάζεσαι

Όταν έχεις έναν φίλο
και δε θες από στενοχώρια κανέναν να δεις
στέκεται κοντά σου την ώρα που θα τον χρειαστείς
Όταν νιώθεις όλον τον κόσμο να γκρεμίζεται
η ζωή σου σ’ αυτόν στηρίζεται

Όταν έχεις έναν φίλο
και στις απόψεις μαζί σου δε συμφωνεί
σε ακούει, αλλά δε σε κατηγορεί
Μαζί του μπορείς να είσαι αληθινός
και ξέρεις ότι θα γίνεις αποδεκτός

Όταν έχεις έναν φίλο,
ξέρει τις κακές σου, δύσκολες στιγμές,
αλλά κοντά σου θέλει να είναι όλες τις φορές
Στις επιτυχίες σου όλο αγάπη χαμογελά
να τις πολλαπλασιάσεις εύχεται μέσα από την καρδιά

Όταν έχεις έναν φίλο
η λύπη γίνεται μισή
κι η χαρά διπλή!

Τι θα ‘ταν η ζωή χωρίς φιλία αληθινή;
Δώρο θεόσταλτο, πολύτιμο και ανεκτίμητο!
Μ. Στέργιος, Β2

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.