Παρασκευή 28 Αυγούστου 2015

Καλλιπάτειρα

Στο πλαίσιο της διδασκαλίας του σονέτου του Λορέντζου Μαβίλη "Καλλιπάτειρα" οι μαθητές και οι μαθήτριες της Β΄ Γυμνασίου έφτιαξαν το πορτρέτο της Καλλιπάτειρας...

Καλλιπάτειρα
Β. Χριστίνα, Β1

Κ. Λευτέρης, Β2

Κ. Αριάδνη, Β2

Η μεταμφίεση της Καλλιπάτειρας
Κ. Παύλος, Β2

Άλλοι/ες προτίμησαν να υιοθετήσουν τον ρόλο ενός δημοσιογράφου που καλύπτει τους Ολυμπιακούς αγώνες, γράφοντας ένα άρθρο για το πρωτοφανές περιστατικό και τη δίκη της Καλλιπάτειρας.

Γυναίκα στους ολυμπιακούς αγώνες;!
   Πρωτοφανές περιστατικό στους ολυμπιακούς αγώνες! Μια γυναίκα, παρά την αυστηρή απαγόρευση, μπήκε στο στάδιο! Πρόκειται για την Καλλιπάτειρα, κόρη του φημισμένου ολυμπιονίκη Διαγόρα από τη Ρόδο. Με ένα έξυπνο τέχνασμα, μεταμφιεσμένη σε άντρα – γυμναστή, κατάφερε να μπει χωρίς να την πάρει κανένας είδηση. Φαίνεται πως η Ροδίτισσα αρχόντισσα ήθελε να παρακολουθήσει τον γιο της Πεισίροδο, που έπαιρνε μέρος στους αγώνες. Για κακή της τύχη όμως, τη στιγμή που έμπαινε στο στάδιο για να πανηγυρίσει τη νίκη του Πεισίροδου, το ρούχο της πιάστηκε σε έναν φράκτη, με αποτέλεσμα να καταλάβουν όλοι πως είναι γυναίκα. Οι Ελλανοδίκες έδρασαν αμέσως και τη συνέλαβαν. Ωστόσο, στη δίκη που ακολούθησε η Καλλιπάτειρα επικαλέστηκε την καταγωγή της από μεγάλη οικογένεια ολυμπιονικών και οι ελλανοδίκες πείστηκαν να μην την τιμωρήσουν. Βέβαια, για να μην επαναληφθεί ποτέ κάποιο παρόμοιο περιστατικό, ορίστηκε ότι στο εξής οι γυμναστές θα μπαίνουν κι αυτοί γυμνοί στο στάδιο, μαζί με τους αθλητές.
Α. Ανδρέας, Β1

Ανταπόκριση από τους ολυμπιακούς αγώνες. Όλα τα τελευταία νέα! 
   Αγαπητοί Αθηναίοι, Μεγαρείς, Λακεδαιμόνιοι, νησιώτες, Θηβαίοι και γενικώς Έλληνες φίλαθλοι, καλημέρα σας!
   Βρισκόμαστε σε απευθείας μετάδοση από το στάδιο της Ολυμπίας, όπου διεξάγονται οι έβδομοι ολυμπιακοί αγώνες. 
   Η ομαλή διεξαγωγή των αγώνων, που φέτος ήταν λαμπροί ως προς τις επιδόσεις των αθλητών και τα πανελλήνια ρεκόρ που σημειώθηκαν, διεκόπη από ένα συνταρακτικό συμβάν που έγινε στο τέλος του αγωνίσματος της πυγμαχίας. Φαίνεται πως μια γυναίκα είχε καταφέρει να μπει στο στάδιο χωρίς να γίνει αντιληπτή και παρακολουθούσε τους αγώνες! Είχε μεταμφιεστεί σε γυμναστή, αλλά το φύλο της αποκαλύφθηκε τη στιγμή που πανηγύριζε τη νίκη του Πεισίροδου, ενός αθλητή από τη Ρόδο. Η επέμβαση των ελλανοδικών ήταν άμεση και η παραβάτρια συνελήφθη. 
   Η γυναίκα αυτή κατάγεται από αρχοντική οικογένεια της Ρόδου και ονομάζεται Καλλιπάτειρα. Στην απολογία της μπροστά στους ελλανοδίκες αποκάλυψε πως είναι η μητέρα του Πεισίροδου και πως ήθελε να παρακολουθήσει τη νίκη του γιου της στους αγώνες. Επιπλέον, έσπειρε καινά δαιμόνια, καθώς ισχυρίστηκε πως όχι μόνο δεν έπρεπε να τη συλλάβουν, αλλά και πως έπρεπε να της έχουν τιμητική θέση στους αγώνες, καθώς μέσα στο στάδιο αυτό στέφτηκαν ολυμπιονίκες ο ανιψιός, τα αδέλφια και ο πατέρας της, ο περίφημος Διαγόρας. Μα τον Δία! 
   Η κοινή γνώμη είναι διχασμένη. Άλλοι συμφωνούν μαζί της και λένε πως μια τέτοια σπουδαία γυναίκα, από μια οικογένεια που έδωσε τόσο μεγάλους άντρες, πρέπει να εξαιρεθεί των κανονισμών και να μπορεί να παρακολουθήσει τα κατορθώματα των αθλητών. Άλλοι όμως λένε ότι, αν η πράξη αυτή μείνει ατιμώρητη, στους επόμενους Ολυμπιακούς οι γυναίκες θα είναι περισσότερες από τους άντρες μεταξύ των θεατών! 
   Οι ελλανοδίκες επιφυλάχθηκαν να αποφασίσουν αύριο. Αναμένουμε λοιπόν τις εξελίξεις… Αύριο θα δούμε αν η Καλλιπάτειρα θα απαλλαγεί από τις κατηγορίες ή αν θα βροντήξουν γι’ αυτήν οι κεραυνοί του Δία και θα τιμωρηθεί με την προβλεπόμενη ποινή του θανάτου! 

Για ό,τι νεότερο θα φροντίσουμε όπως πάντα να ενημερωθείτε άμεσα, 
Κλεόβουλος ο Σπαρτιάτης 
για το Μέγιστον Τσάνελ
Α. Χάρης – Α. Μενέλαος, Β1

«Η φωνή των ολυμπιακών αγώνων» 
   Πρωτοφανές γεγονός στο στάδιο της Ολυμπίας! Γυναίκα, η οποία παρακολουθούσε τους αγώνες μεταμφιεσμένη σε γυμναστή, αποκαλύφθηκε στην προσπάθειά της να εισέλθει στον αγωνιστικό χώρο για να πανηγυρίσει μαζί με τον Πεισίροδο, τον αθλητή που μόλις είχε αναδειχτεί ολυμπιονίκης στο αγώνισμα της πυγμαχίας. Πρόκειται για την Καλλιπάτειρα από τη Ρόδο, τη μητέρα του Πεισίροδου. Αυτόπτες μάρτυρες ανέφεραν πως το φύλο της έγινε αντιληπτό όταν, στην προσπάθειά της να περάσει τον προστατευτικό φράχτη, το ρούχο της μπλέχτηκε εκεί κι έτσι ξεγυμνώθηκε. Συγκλονισμένο είναι το πανελλήνιο από αυτήν την παράτολμη αλλά και θαρραλέα πράξη, που γίνεται για πρώτη φορά στην ιστορία των ολυμπιακών αγώνων! 
   Η Καλλιπάτειρα αποδείχτηκε πως κατάγεται από μεγάλη οικογένεια ολυμπιονικών και είναι κόρη του πασίγνωστου ολυμπιονίκη Διαγόρα. Αυτό προφανώς θεωρήθηκε μεγάλο ελαφρυντικό στη δίκη της, αφού δικαιώθηκε και αποχώρησε χωρίς να τιμωρηθεί από τους ελλανοδίκες. Ωστόσο, εξαγγέλθηκε ένας νέος νόμος που θα επιβάλλει εις το εξής στους γυμναστές να εισέρχονται γυμνοί στο στάδιο, ώστε να αποφευχθεί η επανάληψη παρόμοιων περιστατικών στο μέλλον! 
Κ. Απόστολος, Β2

Άλλες ωραίες ιδέες...

Η Καλλιπάτειρα αφηγείται την ιστορία της στα εγγόνια της
- Γιαγιά, γιαγιά, θα μας πεις μια ιστορία;
- Αμέ! Άντε, μαζευτείτε γύρω από το τζάκι…
- Αμέσως, γιαγιά! Ποια ιστορία θα μας πεις;
- Μια, παιδιά μου, που έμεινε μοναδική και αθάνατη χρόνια τώρα και που θα εξακολουθεί να είναι για πάντα!
- Λέγε μας, ανυπομονούμε να την ακούσουμε!
- Λοιπόν παιδιά μου, αρκετά χρόνια πριν, μια γυναίκα θαρραλέα και δυνατή μεταμφιέστηκε σε άντρα γυμναστή και κατάφερε να μπει στο στάδιο στην Ολυμπία και να παρακολουθήσει τους αγώνες!
- Μα, γιατί το έκανε αυτό, αφού δεν επιτρεπόταν η είσοδος σε γυναίκες;
- Ήταν μια γυναίκα διαφορετική από τις άλλες... Καταγόταν από μεγάλη οικογένεια ολυμπιονικών. Συγκεκριμένα, ήταν η κόρη του περίφημου ολυμπιονίκη Διαγόρα…
- Γιαγιά, αφού εσύ είσαι η κόρη του Διαγόρα… άρα εσύ ήσουν η περίφημη γυναίκα που μπήκε στο στάδιο;
- Ναι, τζιγέρια μου, εγώ ήμουν! Μάλιστα, εκτός από τον πατέρα, και τα αδέλφια μου και το ανίψι μου, ο Ευκλέας, ήταν ολυμπιονίκες. Θέλετε να ακούσετε και τη συνέχεια;
- Και βέβαια! 
- Πάνω απ’ όλα η επιθυμία μου να παρακολουθήσω τον γιο μου, τον πατέρα σας τον Πεισίροδο, να αγωνίζεται με οδήγησε στο τέχνασμα με τη μεταμφίεσή μου. Αφού τελικά μπήκα στο στάδιο και έζησα από κοντά τη νίκη του Πεισίροδου, το ρούχο που φορούσα σκίστηκε τη στιγμή που έμπαινα στο στάδιο για να πανηγυρίσω μαζί του, κι έτσι αποκαλύφθηκε το φύλο μου.
- Και τι έγινε μετά;
- Μετά, που λέτε, επικράτησε αναστάτωση στο στάδιο. Ήμουν η πρώτη γυναίκα που κατάφερνε να δει κάποιον αγώνα! Οι ελλανοδίκες, οι υπεύθυνοι των αγώνων, έβαλαν να με πιάσουν κι έπειτα ακολούθησε η δίκη μου... Ωστόσο, ξέροντας την καταγωγή μου, κράτησαν ευγενική στάση απέναντί μου και με αντιμετώπισαν με σεβασμό, αν και μου επισήμαναν αυστηρά την παράβαση που είχα διαπράξει. Αλλά κι εγώ, χωρίς να τα χάσω ή να φοβηθώ, με τα πειστικά επιχειρήματά μου προσπάθησα να τους δείξω πως είμαι αντάξια της γενιάς μου και ζήτησα να δικαιωθεί η πράξη μου.
- Μπράβο, γιαγιά! Στο τέλος τι έγινε;
- Τελικά, οι ελλανοδίκες, από σεβασμό προς τη δόξα της γενιάς μας, με άφησαν ατιμώρητη, παρόλο που παραβίασα τις καθιερωμένες συνήθειες…
- Δηλαδή, γιαγιά, άμα οι ελλανοδίκες ήταν πιο σκληροί, τι θα σου είχε συμβεί;
- Θα είχα καταδικαστεί στην ποινή του θανάτου και θα με είχαν γκρεμίσει από το βουνό Τυπαίο! Δε μου είπατε όμως, σας άρεσε η ιστορία μου;
- Ναι, γιαγιά, ήταν πολύ ωραία… Είσαι πράγματι δυναμική, θαρραλέα και αποφασιστική. Είμαστε περήφανοι για σένα! Είσαι η καλύτερη γιαγιά του κόσμου!
Γ. Τατιάνα, Β1

Οι σκέψεις ενός ελλανοδίκη
   «Ακόμα δεν μπορώ να το πιστέψω! Πώς μπόρεσε να μπει γυναίκα στους αγώνες; Μα, δεν ήξερε το τίμημα που θα έπρεπε να πληρώσει; Είναι πραγματικά αξιοθαύμαστο! Κι επίσης, πώς της ήρθε να τρέξει μέσα στον αγωνιστικό χώρο; Θα ’θελα να ήξερα τι σκεφτότανε! Είναι όμως η Καλλιπάτειρα… Κόρη του μεγάλου Διαγόρα, θεία, αδερφή και πλέον μάνα ολυμπιονικών. Ο θρίαμβος και η προσφορά της οικογένειάς της είναι αναμφισβήτητα. Αλλά όχι! Δεν πρέπει να σκέπτομαι έτσι... Παραβίασε τον νόμο, και αυτό είναι πιο σοβαρό. Αυτό είναι πάνω από όλα. Τα ήθελε και τα έπαθε! Και τώρα, τι; Κοίτα, περιμένει τη δίκη της απόλυτα χαλαρή. Σαν να μην έχει επίγνωση του τι θα της συμβεί… Για να δούμε, τι έχει άραγε να πει για να υπερασπιστεί τον εαυτό της;», σκέφτηκε ο Τιμωνίδας ο ελλανοδίκης και εισήλθε στον χώρο του δικαστηρίου. 
Κ. Γιώργος, Β2

Και ένα ποίημα!

Η ιστορία της Καλλιπάτειρας

Γυναίκα πιάστηκε στην Ολυμπία
Η θαρραλέα Καλλιπάτειρα
Ήρθε τον γιο της να θαυμάσει
Στους ολυμπιακούς αγώνες

Από τους ελλανοδίκες δικάζεται
Τα επιχειρήματά της διατυπώνει
Η καταγωγή της δοξάζεται
Τους ελλανοδίκες θαμπώνει

Η δίκη ολοκληρώνεται

Οι ελλανοδίκες αποφασίζουν
Την Καλλιπάτειρα να αθωώσουν!

Ε. Αγγελική, Β1

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.