Κυριακή 17 Ιανουαρίου 2016

Όμως το παιδί που περίμενα δεν ερχόταν…

Και πάλι στο πλαίσιο της διδασκαλίας του διηγήματος της Έλλης Αλεξίου "Όμως ο μπαμπάς δεν ερχόταν...", η εμπνευσμένη αναδιήγησή του από την οπτική γωνία του σιδηρόδρομου (!) οδήγησε σε ένα πρωτότυπο διήγημα με τίτλο:

Όμως το παιδί που περίμενα δεν ερχόταν…
   Γεια σας! Να σας συστηθώ… Είμαι ένας σιδηρόδρομος, ο Τσαφ-Τσουφ, και από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου ζω στη μπροστινή βιτρίνα ενός καταστήματος παιχνιδιών. Οι καλύτεροί μου φίλοι είναι η γέφυρα και οι ράγες. Είμαστε κυριολεκτικά αχώριστοι! Πριν από λίγο καιρό ήταν και άλλα πολλά παιχνίδια γύρω μου. Στα δεξιά μου ήταν μια αρκούδα και από πάνω μου ένα υπερκινητικό αεροπλανάκι, που έφερνε όλο γύρους και με ζάλιζε όταν το κούρδιζαν. Τώρα έχω μείνει μόνος… Μάλιστα έχω πια σταματήσει να φέρνω γύρους περήφανα. 
   Τι ωραία που ήταν πριν την Πρωτοχρονιά! Ήμουν το καμάρι του μαγαζιού. Όλα τα παιδιά σε ολόκληρη την Αθήνα μιλούσαν για μένα. Μόλις τελείωνε το σχολείο, ερχόντουσαν εδώ, έξω από το μαγαζί, κολλούσαν τα προσωπάκια τους στο τζάμι και μου έκαναν κοπλιμέντα. Έλεγαν το ένα στο άλλο πόσο υπέροχος είμαι, πώς αναβοσβήνουν τα φώτα μου, με πόση χάρη περνάω τη γέφυρα... Στο τέλος κατέληγαν να κάνουν σχέδια για το πώς θα με αποκτήσουν. Κι εγώ όμως τα παρατηρούσα… Άκουγα κάθε τι που έλεγαν και βάζαμε στοιχήματα με τα άλλα παιχνίδια για το ποιο παιδί θα με αγοράσει. Βλέπαμε, ας πούμε, τον γιο του δασκάλου. Η αρκούδα στοιχημάτιζε πως αυτός θα με αποκτήσει. Καυχιόταν διαρκώς πως στον πατέρα του θα δώσουν δύο μισθούς για τις γιορτές... Ένα άλλο παιδί πάλι έλεγε ότι οι συγγενείς του θα βάλουν όλοι λεφτά για να με αγοράσουν. Σε αυτόν στοιχημάτιζε το αεροπλανάκι, αφού, όπως έλεγε, τόσοι άνθρωποι θα καταφέρουν σίγουρα να μαζέψουν τα απαιτούμενα λεφτά. Είμαι, βλέπετε, πολύ ακριβός…
   Εμένα όμως εντύπωση μου έκαναν δύο φτωχοντυμένα αδέρφια, που έρχονταν να με επισκεφτούν κάθε μέρα. Ήταν αδικημένα από τη ζωή, καθώς ο πατέρας τους έλειπε εδώ και εννιά ολόκληρα χρόνια στην εξορία, όπως έμαθα από τα άλλα παιχνίδια. Τα άκουγα να λένε πως περιμένουν τον μπαμπά τους να γυρίσει για να με αγοράσει. Αν ήταν στο χέρι μου να επιλέξω ιδιοκτήτη, σίγουρα θα διάλεγα τα αδέρφια αυτά, γιατί καταλάβαινα ότι με χρειάζονται περισσότερο από τα άλλα παιδιά, ότι έχουν ανάγκη τη χαρά που μπορώ να προσφέρω.
   Έτσι περνούσαν οι μέρες, και εγώ ήμουν χαρούμενος γιατί, όπως ξέρετε, το όνειρο κάθε σιδηρόδρομου και γενικότερα κάθε παιχνιδιού είναι να κάνει τα παιδιά ευτυχισμένα. Και φαινόταν πως, χωρίς καν να έχω αγοραστεί ακόμα, πετύχαινα ήδη τον στόχο μου με τα όνειρα που άναβα στο μυαλό τους… 
   Δύο μέρες πριν την Πρωτοχρονιά όμως, όταν τα παιδιά μαζεύτηκαν γύρω μου πάλι, ήταν όλα περίλυπα. Κανένα δεν μπορούσε τελικά να με αγοράσει! Ο γιος του καθηγητή δε με πήρε, επειδή στον πατέρα του δεν έδωσαν τον δεύτερο μισθό. Αλλά ούτε και το αγοράκι που ο θείος του είχε ένα περίπτερο με απόκτησε, επειδή οι συγγενείς του προτίμησαν να του αγοράσουν ένα παλτό. Όσο για τα αδέρφια με τα λαμπερά μάτια, αυτά είχαν διπλή ατυχία. Ο μπαμπάς τους δε γύρισε από την εξορία για να με αγοράσει… Αυτά τα παιδιά μείνανε και χωρίς πατέρα και χωρίς δώρο τις γιορτινές αυτές μέρες. 
   Στην αρχή δεν μπορούσα να το πιστέψω! Μα ήταν τόσα τα παιδιά που θέλανε να με αγοράσουν, πώς γινόταν κανένα να μην τα καταφέρει; Σιγά σιγά, οι ομαδικές επισκέψεις σταμάτησαν. Βέβαια, όσα παιδιά τύχαινε να περνάνε έξω από το μαγαζί γυρνούσαν και μου ρίχνανε ένα βλέμμα λυπημένο, άδειο από ελπίδα και χαρά. Και τότε ήταν που αποφάσισα να σταματήσω να λειτουργώ, να σταματήσω να τρέχω και να ανεβαίνω το βουνό, να σταματήσω να τραβώ τα παιδικά βλέμματα. Γιατί είχα αποτύχει… Δεν κατάφερα να κάνω τα παιδιά χαρούμενα, δεν εκπλήρωσα τον σκοπό της ύπαρξής μου. Αντίθετα, έφερα μόνο στεναχώρια, στα ίδια και στα σπίτια τους. Γι’ αυτό σταμάτησα. Ίσως σε λίγο καιρό που θα αρχίσουν να με βλέπουν ακίνητο και σκονισμένο, να πάψουν να με λαχταρούν πια…
   Είμαι λοιπόν και εγώ σαν τα δύο αδέρφια: το παιδί που περίμενα δεν ήρθε ποτέ…
Χ. Ειρήνη, Β3


Όμως ο μπαμπάς δεν ερχόταν...

Στο πλαίσιο της διδασκαλίας του διηγήματος της Έλλης Αλεξίου "Όμως ο μπαμπάς δεν ερχόταν..." οι μαθητές και οι μαθήτριες της Β΄ Γυμνασίου ζωγράφισαν...

Τα δυο αδέλφια
Κ. Αθηνά, Β1
Ν. Θωμάς, Β2
Η Αγγελικούλα
Τ. Ολυμπία, Β3
Σκ. Δέσποινα, Β3
Ο σιδερόδρομος
Κ. Κυριακή, Β1
Κ. Μαριάνθη, Β1
Τ. Ειρήνη, Β3
Ρ. Μαρία, Β3
Μπροστά στη βιτρίνα
Α. Λευτέρης, Β1
Ν. Μαρία, Β2
Μ. Τζωρτζίνα, Β2
Χ. Θοδωρής, Β3

Έκαναν τη δική τους πρόταση για το οπισθόφυλλο του διηγήματος...

   Μέρες γιορτινές, Χριστούγεννα… Μία μητέρα που θέλει να φροντίσει τα παιδιά της αναγκάζεται να ζητιανέψει. Τα παιδιά ονειρεύονται να γυρίσει ο πατέρας τους από την εξορία και να αποκτήσουν τον σιδηρόδρομο που θαυμάζουν κάθε μέρα στη βιτρίνα. Υπάρχει όμως και η θλιβερή πραγματικότητα… 
   Άραγε θα βγουν αληθινά τα όνειρα των παιδιών;
Λ. Βαλεντίνη, Β1

   Στη μετεμφυλιακή Ελλάδα τις γιορτινές μέρες των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς το τζάμι της βιτρίνας ενός καταστήματος χωρίζει τη φτώχεια και τη δυστυχία των μικρών παιδιών από το δικαίωμά τους στο όνειρο και την παιδική ηλικία. Ένα δικαίωμα που και στη δική μας εποχή δυστυχώς πολλά παιδιά στερούνται…
Στ. Θοδωρής, Β3

   Μετεμφυλιακή εποχή, Χριστούγεννα… Αλλά για την οικογένεια του διηγήματος τα Χριστούγεννα είναι διαφορετικά. Ο πατέρας λείπει στην εξορία και η μητέρα, για να ζήσει τα δύο της παιδιά, αναγκάζεται να βγάλει χρήματα με έναν άλλο τρόπο… Τα παιδιά ζητούν  για χριστουγεννιάτικο δώρο ένα ακριβό παιχνίδι και είναι σίγουρα πως ο μπαμπάς τους θα γυρίσει και θα τους το αγοράσει. Θα πραγματοποιηθεί η επιθυμία τους;
Χ. Νεφέλη, Β3

Άλλοι/ες έγραψαν μια σελίδα στο ημερολόγιο του Πέτρου, της Αγγελικούλας ή της μητέρας τους...

Από το ημερολόγιο του Πέτρου
Αγαπημένο μου ημερολόγιο,
   Περιμένω με ανυπομονησία τον μπαμπά να έρθει από την εξορία. Θέλω πολύ να μου αγοράσει τον σιδερόδρομο, που η μαμά λέει πως είναι πολύ ακριβός για μας. Όμως ο μπαμπάς πρέπει να έρθει γρήγορα, γιατί φοβάμαι πως κάποιο άλλο παιδί θα προλάβει να τον πάρει... Αύριο μου είπε η μαμά ότι θα ξαναπάμε στην οδός Αιόλου. Θα πω στην Αγγελικούλα να πάμε αμέσως στη βιτρίνα που είναι ο σιδερόδρομος. Μακάρι να μην έχει πουληθεί…
Α. Γιώργος, Β1

Αγαπητό μου ημερολόγιο, 
   Από χτες η μαμά μας είχε πει ότι θα πάμε στην οδό Αιόλου για να χαζέψουμε τα μαγαζιά και να πούμε τα κάλαντα της εξορίας, μήπως και βρεθεί κανένας καλός άνθρωπος να μας δώσει λεφτά. Μόλις ξυπνήσαμε σήμερα το πρωί, η Αγγελικούλα ρωτούσε συνέχεια τη μαμά ποτέ θα φύγουμε. Αλλά κι εγώ βιαζόμουν… Ανυπομονούσα να ξεκινήσουμε να λέμε τα κάλαντα για να μαζέψουμε πολλά λεφτά, μπας και η μαμά μου πάρει τον σιδηρόδρομο που λαχταρώ για χριστουγεννιάτικο δώρο. Η μαμά όμως μου είπε ότι κοστίζει πολλά… Αλλά θα μας τον αγοράσει ο μπαμπάς όταν έρθει από την εξορία, δηλαδή το πολύ μέχρι την Πρωτοχρονιά!
   Στην οδό Αιόλου έψαχνα να βρω τον σιδηρόδρομο... Είπα στην Αγγελικούλα να είναι κοντά μου και μετά θα πάμε όπου θέλει αυτή. Μπροστά στη βιτρίνα υπήρχαν τόσα παιδιά που τον θαύμαζαν! Και όλα έλεγαν πώς θα τον αποκτούσαν… Ο ένας έλεγε πως θα του τον έπαιρνε ο νονός του, ο άλλος ο θείος του, ώσπου έκανα κι εγώ την κίνηση να πω ότι εμένα θα μου τον πάρει ο μπαμπάς μου. Τότε με ρώτησε ο γιος ενός καθηγητή άμα ξέρω ότι είναι ακριβός ο σιδηρόδρομος κι εγώ του είπα ότι το ξέρω, αλλά ντράπηκα κιόλας λίγο… 
   Λες, ημερολόγιό μου, να μην τον πάρω τελικά; Μπα, δεν το πιστεύω…
Ν. Λεωνίδας, Β2
24 Δεκεμβρίου 
   Σήμερα στην οδό Αιόλου, όπου πήγαμε για να ζητιανέψει η μαμά, θαύμασα από κοντά τον ξακουστό σιδηρόδρομο για τον οποίο μιλάνε όλα τα παιδιά στο σχολείο. Είναι το καλύτερο παιχνίδι που υπάρχει! Είναι μεγάλος, σύγχρονος, αστραφτερός… Σκέτο όνειρο! Είναι όμως πολύ ακριβός και η μητέρα μου είπε ότι δεν μπορούμε να τον αγοράσουμε αν δεν επιστρέψει ο μπαμπάς, που είναι στην εξορία. Εκεί τον έστειλαν κάποιοι κακοί άνθρωποι, λέει η μαμά. Έτσι, θα λείπει τα Χριστούγεννα, αλλά θα έρθει την Πρωτοχρονιά. Φοβάμαι όμως πως μέχρι να γυρίσει ο μπαμπάς θα έχει πουληθεί ο σιδηρόδρομος... Είναι τόσο πολλά τα παιδιά που θέλουν να τον αποκτήσουν! …
   Αύριο θα ξημερώσουν Χριστούγεννα. Όμως εγώ δεν έχω κανένα λόγο να τα περιμένω με χαρά… Το μόνο που με παρηγορεί είναι ότι την Πρωτοχρονιά θα επιστρέψει ο πατέρας μου και θα φέρει και τον σιδηρόδρομο μαζί του!
Π. Ελένη, Β3

Από το ημερολόγιο της Αγγελικούλας
Αγαπημένο μου ημερολόγιο, 
   Σήμερα η μαμά μάς πήρε μαζί της στη δουλειά, στην οδός Αιόλου. Δεν κατάλαβα τι ακριβώς έκανε, μα όσο εκείνη δούλευε εμείς χαζεύαμε τον κόσμο και τις βιτρίνες. Στην αρχή πήρα μια τρομάρα! Έχασα τον Πέτρο και από τον πολύ κόσμο δεν έβλεπα ούτε τη μαμά μου που στεκόταν στη γωνία, μα μετά βρεθήκαμε. Φταίει που άλλο ήθελε να δει ο Πέτρος και άλλο εγώ, κι έτσι, ενώ ήμασταν πιασμένοι χεράκι-χεράκι όπως μας είπε η μαμά, εκείνος με τραβούσε κατά τη βιτρίνα με τον σιδερόδρομο κι εγώ τον τραβούσα κατά το τζάμι με την κούκλα. Τέτοια κούκλα δεν έχω δει στη ζωή μου! Κουνούσε το κεφάλι της από τη μία κι απ’ την άλλη και ανοιγόκλεινε τα μάτια της, σαν να ήταν ζωντανή. Αφού, την ώρα που την κοιτούσα, μου φάνηκε ότι με κοίταζε κι αυτή! Αλλά ο σιδερόδρομος ήταν το κάτι άλλο… Και πόσα παιδιά μπροστά στο τζάμι! Ανέβαινε και κατέβαινε στο βουνό, περνούσε ένα ποτάμι πάνω από μια γέφυρα, χωνόταν σ’ ένα τρυπημένο βουνό… Κι εκεί που σκεφτόσουν πού χάθηκε, να τος πάλι ξανά! Δε χόρταινα να τον κοιτάζω. Κι όλο μ’ έσπρωχναν τα παιδιά… Αλλά εγώ και ο Πέτρος εκεί, δεν κουνιόμασταν σαν να ήμασταν καρφωμένοι. Ένα παιδί είπε ότι είναι πολύ ακριβός ο σιδερόδρομος και πρέπει ο μπαμπάς σου να έχει πολλά λεφτά για να τον αγοράσει… 
   Στο σπίτι ο Πέτρος ρώτησε τη μαμά για τον σιδερόδρομο κι εκείνη του είπε ότι θα έρθει ο μπαμπάς από την εξορία πριν από την Πρωτοχρονιά και θα του τον πάρει. Κι όταν έρθει, πώς θα μας γνωρίσει και θα τον γνωρίσουμε, αφού δεν τον ξέρουμε; 
   Αύριο πάλι θα πάμε στην οδός Αιόλου. Αχ, μακάρι να έρθει ο μπαμπάς και να κάνουμε Χριστούγεννα όλοι μαζί, κι ας μη μας πάρει τον σιδερόδρομο…
Στ. Θοδωρής, Β3

Από το ημερολόγιο της μητέρας
Αγαπητό μου ημερολόγιο,
   Σήμερα ήταν μια πολύ δύσκολη μέρα. Πήγα μαζί με τα παιδάκια μου στην οδός Αιόλου για να ζητιανέψω. Είχε πολύ κρύο, τα χιλιοφορεμένα ρούχα μας δε μας προστάτευαν από τον παγετό… Ομολογώ πως ντρεπόμουν, αλλά τι άλλο μπορώ να κάνω, μόνη γυναίκα, για να ζήσω τα παιδιά μου; Ζήλευα τις καλοντυμένες κυρίες με τα ακριβοραμμένα φορέματά τους και τα ολόχρυσα σκουλαρίκια τους. Αχ, να τις έβλεπες τι αέρα που είχαν, πόσες σακούλες κρατούσαν, γεμάτες ρούχα και δώρα! Κάτι τέτοιες ώρες μου λείπει ακόμα πιο πολύ ο άντρας μου… Κι από ό,τι φαίνεται και στα παιδιά λείπει ο μπαμπάς τους, αν και δεν τον γνώρισαν, ούτε καταλαβαίνουν καλά καλά γιατί δεν είναι μαζί μας. Χριστούγεννα είναι αυτά; Όχι για μένα και τα παιδιά μου, πάντως… Δίνω καθημερινά αγώνα με τη φτώχεια και την πείνα! Δεν έχω ένα ζευγάρι παπούτσια να φορέσω σαν άνθρωπος, ούτε καν μπορώ να ταΐσω τα παιδιά μου! Πονάω γι’ αυτά και ανησυχώ για το μέλλον τους… Το μόνο που τους δίνει χαρά είναι αυτός ο σιδερόδρομος που κάνει, λέει, στροφές, προχωράει, ανεβαίνει βουνά… Ένα παιχνίδι κομμένο και ραμμένο για τα πλουσιόπαιδα, πολύ ακριβό για τις δικές μας τσέπες. Ο γιος μου έχει ξετρελαθεί μαζί του και τον ζητάει για δώρο! Τι να του πω; Εδώ δεν έχουμε να φάμε… Ωστόσο… μάνα είμαι. Είδα τη θλίψη στο πρόσωπό του και με έπιασε στενοχώρια.
   Με παίρνει το παράπονο… Γιατί εγώ που δουλεύω σκληρά όλη μου τη ζωή να μην μπορώ να αγοράσω ένα κομμάτι ψωμί και ο Κ. και η Κα. Τάδε αυτό το κομμάτι να το πετάνε στα σκουπίδια; Γιατί οι φτωχοί ανθρώποι να παλεύουν για ένα γεύμα που πετιέται στα σκουπίδια των πλουσίων; Μα τι κόσμος είναι αυτός επιτέλους; Πότε τα Χριστούγεννα θα είναι και για εμάς ένας φωτεινός σιδερόδρομος; Πιστεύω σ’ ένα καλύτερο αύριο και το περιμένω να έρθει… Περιμένω πώς και πώς την ώρα και τη στιγμή που θα πετάξω από πάνω μου αυτό μπαλωμένο φόρεμα και δε θα έχω ανάγκη να ζητιανεύω στους δρόμους. Αλλά αυτό που επιθυμώ περισσότερο είναι να γυρίσει ο άντρας μου και μαζί του η χαρά στην οικογένειά μας… 
Φ. Χριστίνα, Β3

...Ή προτίμησαν να γράψουν αφηγηματικά κείμενα, υιοθετώντας την οπτική γωνία κάποιου από τους ήρωες του διηγήματος.

Ο Πέτρος αφηγείται…
   Παραμονές Χριστουγέννων βρεθήκαμε με τη μαμά και την Αγγελικούλα στην οδός Αιόλου. Η μαμά πήγε να ζητιανέψει και εμείς να πούμε τα κάλαντα της εξορίας, μήπως και μαζέψουμε λίγα λεφτά. Όμως εγώ και η Αγγελικούλα πιο πολύ θέλαμε να δούμε τα παιγνίδια στις βιτρίνες και πάνω απ’ όλα εκείνον τον ωραίο, μεγάλο σιδερόδρομο. Αχ, κι αυτός ο σιδερόδρομος… Πόσο τον θέλω! Η μαμά λέει πως αυτά τα παιγνίδια είναι ακριβά για μας και πως μόνο όταν έρθει ο μπαμπάς ίσως μπορέσουμε να τ’ αγοράσουμε. Μας είπε όμως επίσης πως οι κακοί άνθρωποι θα τον αφήσουν να έρθει πριν από την Πρωτοχρονιά. Εμένα και της αδελφούλας μου μας λείπει πολύ, αν και δεν τον έχουμε γνωρίσει…
   Μπροστά στη βιτρίνα είχαν μαζευτεί πολλά παιδιά και όλα φώναζαν ενθουσιασμένα. Το παιδί ενός καθηγητή είπε πως τον σιδερόδρομο θα του τον αγοράσει ο πατέρας του, που θα του δώσουν δύο μισθούς για τις γιορτές. Ένα άλλο παιδί έλεγε πως θα του τον αγοράσει ο νονός του, ένα άλλο πως όλη του η οικογένεια θα δώσει λεφτά για να τον αποκτήσει… Εγώ δεν κρατήθηκα και είπα πως εμάς θα μας τον αγοράσει ο μπαμπάς μας. Τότε όλοι γύρισαν και μας κοίταξαν με περίεργο βλέμμα, αλλά γιατί; Το παιδί του καθηγητή με ρώτησε τι δουλειά κάνει ο μπαμπάς μου κι εγώ του απάντησα πως είναι στην εξορία, αλλά θα έρθει πριν από την Πρωτοχρονιά. Τέλος, μου είπε πως ο σιδερόδρομος είναι πολύ ακριβός και πως ο μπαμπάς του θα έδινε τον μισό μισθό απ’ αυτόν που θα τους δώσουν για τις γιορτές για να του τον αγοράσει. Αυτό το παιδί μου φάνηκε πολύ επιδεικτικό…
   Όμως οι μέρες περνάνε… Πέρασε η Πρωτοχρονιά και κοντεύουν τα Φώτα. Κάθε μέρα πηγαίνουμε στη βιτρίνα να δούμε αν ο σιδερόδρομος είναι ακόμα εκεί ή έχει πουληθεί. Σήμερα το πρωί είδα πως είχαν αγοραστεί όλα τα άλλα παιγνίδια και ο σιδερόδρομος είχε μείνει μοναχός... Συναντήσαμε εκεί και τα άλλα παιδιά. Τελικά, κανένα δεν κατάφερε να τον αποκτήσει. Πολύ στενόχωρες γιορτές οι φετινές… Ο μπαμπάς, που με τόση λαχτάρα περιμέναμε, δεν ήρθε από την εξορία. Μα η μαμά μας είπε πως του χρόνου όλα θα έχουν αλλάξει και οι κακοί άνθρωποι θα έχουν φύγει. Τότε θα γυρίσει κι ο μπαμπάς, και τα Χριστούγεννά μας θα είναι τελείως διαφορετικά…
Σ. Κωνσταντίνα, Β3

Οι σκέψεις της μητέρας
   Ήρθαν οι γιορτές και δε με φώναξαν ούτε για καθάρισμα ούτε για άσπρισμα! Είπα κι εγώ να πάω να διακονέψω. Τι άλλο μου έμενε να κάνω; Στην οδός Αιόλου, στην καρδιά της αγοράς, πίστευα ότι κάτι θα μου έδιναν οι περαστικοί, αλλά τίποτα κι από εκεί, μόνο κάτι ψίχουλα… Κι έχω και τα παιδιά μου που μου ζητούν δώρα! 
   Ο Πέτρος θέλει έναν σιδερόδρομο, ένα από τα πιο ακριβά παιχνίδια που έχουν οι βιτρίνες, κι η Αγγελικούλα μου μια κούκλα, που κι αυτή δεν τη λες φτηνή… Αλλά και φτηνά να ήταν τα δώρα που θέλουν, πάλι δε θα μπορούσα να τα αγοράσω. Πόσο θα ήθελα να προσφέρω στα παιδιά μου τα πάντα, αλλά ζούμε σε δύσκολες εποχές… Χωρίς τον άντρα μου και χωρίς δουλειά δεν έχουμε ούτε για τα βασικά. Ελπίζω να βρούμε χρήματα για ένα αξιοπρεπές γεύμα τουλάχιστον τα Χριστούγεννα... 
   Δε θέλω να δω τα παιδιά μου λυπημένα… Είναι γιορτές και τους λείπει πολύ ο πατέρας τους. Τους δίνω το μόνο που μπορώ, την ελπίδα ότι ο μπαμπάς τους θα γυρίσει μέχρι την Πρωτοχρονιά. Σίγουρα θ’ απογοητευτούν μόλις δουν ότι ούτε φέτος θα επιστρέψει, αλλά εγώ θέλω να πιστεύουν και να ελπίζουν ότι θα έρθουν καλύτερες μέρες και για την οικογένειά μας… 
Μ. Αναστασία, Β2

Η Αγγελικούλα, μεγάλη πια, θυμάται…
   Ποτέ δε θα ξεχάσω εκείνα τα Χριστούγεννα… Ο μπαμπάς μας ήταν ακόμα στην εξορία και η καημένη η μάνα μας δεν έβρισκε δουλειά. Έτσι, δεν είχε άλλη επιλογή από τη ζητιανιά… Μας έπαιρνε κι εμάς μαζί της στην οδό Αιόλου, να χαζεύουμε τις βιτρίνες των μαγαζιών, να λέμε και τα κάλαντα της εξορίας.
   Πόσες φορές δεν κοντέψαμε να χαθούμε! Ο αδελφός μου έψαχνε έναν μεγάλο σιδηρόδρομο, που τον θέλανε όλα τα παιδιά, κι εγώ από ό,τι θυμάμαι, είχα εντυπωσιαστεί από μια κούκλα που κουνούσε το κεφάλι της δεξιά κι αριστερά και ανοιγόκλεινε τα μάτια της. Μπροστά στη βιτρίνα με τον σιδηρόδρομο ήταν μαζεμένο ένα πλήθος παιδιών, που τον θαύμαζαν και φώναζαν ενθουσιασμένα. Το κάθε παιδί έλεγε πως αυτό θα τον πάρει για χριστουγεννιάτικο δώρο. Ξεθαρρεύτηκε κι ο αδελφός μου και είπε πως εμάς θα μας τον αγοράσει ο μπαμπάς μας όταν έρθει από την εξορία. Κι αυτός σαν παιδί έλπιζε και ονειρευόταν…
   Δεν ήταν όμως μόνο το δώρο… Λαχταρούσαμε και τον πατέρα μας, που δεν τον είχαμε γνωρίσει. Για να μας παρηγορήσει, η μαμά μας έλεγε πως ο μπαμπάς θα έρθει πριν την Πρωτοχρονιά και θα μας πάρει τον σιδηρόδρομο, πως οι καλοί μπαμπάδες θα γυρνούσαν πίσω και οι κακοί άνθρωποι θα έφευγαν. Απίστευτο το κουράγιο της μανούλας μου!
   Όμως πέρασε και η Πρωτοχρονιά, και ούτε ο σιδηρόδρομος έφυγε από τη βιτρίνα, ούτε ο μπαμπάς μας ήρθε. Ήταν δύσκολοι καιροί…
Ε. Νίνα, Β1

Η γαλλική και η ελληνική επανάσταση εμπνέουν...

Με έμπνευση την ιστορία της γαλλικής και της ελληνικής επανάστασης, οι μαθητές και οι μαθήτριες της Γ΄ Γυμνασίου καταθέτουν τις σκέψεις και τους προβληματισμούς τους ή, σε ρόλο αφανούς ήρωα, γράφουν σελίδες ημερολογίου ή αφηγήσεις - "μαρτυρίες" για σημαντικά ιστορικά γεγονότα.

Προβληματισμοί για την έννοια της δικαιοσύνης με αφορμή την ιστορία της γαλλικής επανάστασης και μια θεατρική παράσταση 
   Πριν λίγες μέρες παρακολούθησα τη θεατρική παράσταση «Η επίσκεψη της γηραιάς κυρίας» του Friedrich Dürrenmatt, μια μαύρη κωμωδία που πραγματεύεται ανάμεσα σε άλλα και το θέμα της απονομής της δικαιοσύνης. Μέσα από την πρόταση της πρωταγωνίστριας να χαρίσει ένα τεράστιο χρηματικό ποσό στους κατοίκους μιας εξαθλιωμένης πόλης με την προϋπόθεση να σκοτώσουν τον άνθρωπο που την οδήγησε στην καταστροφή, βλέπουμε τον χειρισμό της μάζας ως προς το τι θεωρεί δίκαιο και σύμφωνο με τους ηθικούς κανόνες που διέπουν την ανθρώπινη αξιοπρέπεια. Αυτό που στην αρχή φαινόταν στους κατοίκους της πόλης αδιανόητο, στο τέλος του έργου το πράττουν συνειδητά και μάλιστα στο όνομα της δικαιοσύνης. Χαρακτηριστική φράση: «Ποιος από όλους σας δε συμφωνεί με τη δικαιοσύνη;», όπου η δικαιοσύνη ισοδυναμεί με τη θανάτωση του συμπολίτη τους. Η σιωπή είναι η απάντηση…
   Πού αρχίζει λοιπόν και πού τελειώνει η απονομή της δικαιοσύνης; Σίγουρα υπάρχουν τα αντικειμενικά πλαίσια που την ορίζουν, ΑΛΛΑ μήπως και τα μεγαλύτερα εγκλήματα στην ιστορία της ανθρωπότητας, ή τουλάχιστον πολλά από αυτά για να μην είμαι απόλυτη, δε διαπράχθηκαν στο όνομα της; Ναι, ο γαλλικός λαός τιμώρησε το σύστημα και τους θεσμούς αποκεφαλίζοντας τους βασιλείς του και πλήθος ευγενών προς παραδειγματισμό, αλλά και από το πάθος που τον διακατείχε να απαλλαγεί από τους τυράννους του. Πόσο αντικειμενική όμως είναι μια ποινή που επιβάλλεται από ένα εξαθλιωμένο, καταπονημένο και κατάφορα αδικημένο πλήθος; Τελικά, πού μπορεί κανείς να βρει κοινό τόπο με τη «δικαιοσύνη» του διπλανού; Υπάρχει μία Δικαιοσύνη; 
   Πάντως, η γαλλική επανάσταση, βαμμένη στο αίμα όπως όλες οι επαναστάσεις πριν και μετά από αυτήν, μας διδάσκει πως τίποτα δεν κερδίζεται χωρίς θυσίες…
Κ. Χριστίνα, Γ2

Ήμουν κι εγώ εκεί... στον αποκεφαλισμό του Λουδοβίκου Ιστ΄
21 Ιανουαρίου 1973, Παρίσι 
   Μια μέρα διαφορετική από τις άλλες. Η μέρα την οποία περίμενα τριάντα ολόκληρα χρόνια… Οι Ιακωβίνοι αποφάσισαν πως «πρέπει να θανατωθεί ο βασιλιάς για να ζήσει η επανάσταση» κι έτσι ο Λουδοβίκος Καπέτος κρίθηκε ένοχος εσχάτης προδοσίας και καταδικάστηκε σε θάνατο.
   Πήγα στη μεγάλη πλατεία από νωρίς. Όλος ο λαός είχε μαζευτεί για να απολαύσει το θέαμα. Σπρώχναμε ο ένας τον άλλον για το ποιος θα βρεθεί πιο μπροστά. Η γκιλοτίνα φάνταζε επιβλητική, με τη λεπίδα περιποιημένη και έτοιμη... Και να που ο Λουδοβίκος κατέφθασε στον τόπο της εκτέλεσής του με άμαξα! Θα του άξιζε να τον σύρουν σαν κοινό κατάδικο, αντί να αντιμετωπίζεται ακόμα ως βασιλιάς. Ποιος; Ο άνθρωπος που ποτέ δε νοιάστηκε για τα βάσανα και την πείνα του λαού… Καθώς ανεβαίνει τα σκαλιά της γκιλοτίνας το πλήθος φωνάζει έξαλλο. Τα τύμπανα ηχούν. Νιώθω ότι ζω μια ιστορική στιγμή, ότι οι αγώνες μας δικαιώνονται. Έφτασε η ώρα που όλοι περιμέναμε…
   Ακόμα έχω μπροστά στα μάτια μου την εικόνα της λεπίδας να του κόβει το κεφάλι. Τώρα το Παρίσι και όλη η Γαλλία γιορτάζει. Ο άνθρωπος που ήταν κάποτε βασιλιάς είναι νεκρός!
Κ. Ιωάννα, Γ2

Ήμουν κι εγώ εκεί... στην κήρυξη της ελληνικής επανάστασης
Ένας αγωνιστής αφηγείται… (κείμενο εμπνευσμένο από τον πίνακα του Θ. Βρυζάκη)
25 Μαρτίου 1821
   Συγκεντρωθήκαμε όλοι στη μονή της Αγίας Λαύρας. Οπλαρχηγοί και απλός λαός ακούγαμε τη δοξολογία γεμάτοι συγκίνηση. Οι ψαλμοί κατέκλυζαν τον χώρο και τις ψυχές… Ο Θεός ήταν μαζί μας! Άνοιγε θαρρείς τα χέρια του και έκλεινε στην πλατιά αγκαλιά του την πολύπαθη πατρίδα μας.
   Σαν ακούστηκε το «Δι’ ευχών», ο Παλαιών Πατρών Γερμανός στάθηκε με επισημότητα στην Ωραία Πύλη. Μπροστά του οι οπλαρχηγοί έφεραν το λάβαρο της Επανάστασης, το λάβαρο της πατρίδας. Γονάτισαν και αυτός το ευλόγησε με δάκρυα στα μάτια. Καθώς έψελνε, η φωνή του ράγισε. «Αδέλφια, τούτη την ώρα αρχινά ο αγώνας για τη λευτεριά. Δε φοβούμαστε κανέναν. Ο Θεός είναι μαζί μας!».
   Πρώτα οι οπλαρχηγοί και έπειτα εμείς οι ανώνυμοι Έλληνες σκύψαμε και του φιλήσαμε το χέρι. Κατόπιν προσκυνήσαμε το Ευαγγέλιο, την εικόνα του Χριστού και το λάβαρο. 
   Ένας κόμπος στάθηκε στον λαιμό μου εκείνη την στιγμή. Σταυροκοπήθηκα, έσφιξα το τουφέκι μου και έκλεισα στην καρδιά μου την αγαπημένη μου πατρίδα. Μόνο γι’ αυτήν ζω και, αν χρειαστεί, γι’ αυτήν και θα πεθάνω!
Α. Ζωή, Γ1

Η ελληνική επανάσταση μέσα από τη ζωγραφική

Στο κλίμα της πολυτάραχης ελληνικής επανάστασης, οι μαθητές και οι μαθήτριες της Γ΄ Γυμνασίου παρουσιάζουν τους πίνακες της ενότητας 8 του σχολικού βιβλίου, τους σχολιάζουν και εκφράζουν τις σκέψεις και τα συναισθήματά τους...

Θ. Βρυζάκης. Ο Παλαιών Πατρών Γερμανός ευλογεί τη σημαία της επανάστασης ( φανταστική σύνθεση)

   Στον πίνακα του Θ. Βρυζάκη βλέπουμε τον Παλαιών Πατρών Γερμανό να ευλογεί τη σημαία της επανάστασης. Τον περιστοιχίζει πλήθος Ελλήνων, που έχουν το δεξί τους χέρι υψωμένο σαν να ορκίζονται. Ο αγωνιστής που κρατάει τη σημαία είναι γονατισμένος, δείχνοντας τον σεβασμό του προς αυτήν. Μπορούμε να διακρίνουμε στα αριστερά έναν αγωνιστή με το χέρι στην καρδιά και το βλέμμα στραμμένο στον ουρανό, σαν να προσεύχεται. Βλέπουμε πως η ατμόσφαιρα είναι ιδιαίτερα φορτισμένη και οι Έλληνες απευθύνονται στον Θεό για να τους βοηθήσει στον αγώνα τους. Ο ζωγράφος αποδίδει με επιτυχία την ιερότητα της στιγμής και την προθυμία των Ελλήνων να δώσουν ακόμα και τη ζωή τους για την απελευθέρωση της πατρίδας. Ο πίνακας μου δημιουργεί έντονα συναισθήματα. Νιώθω μεγάλη περηφάνια και σεβασμό γι’ αυτούς τους ήρωες που θυσιάστηκαν για την ελευθερία...
Κ. Απόστολος, Γ2

Ν. Λύτρας. Η ανατίναξη της τουρκικής ναυαρχίδας στη Χίο από τον Κ. Κανάρη και άνδρες του.

  Ο πίνακας απεικονίζει την ανατίναξη της τουρκικής ναυαρχίδας στη Χίο από τον Κωνσταντίνο Κανάρη. Σε πρώτο πλάνο βλέπουμε μέσα σε μια βάρκα τους Έλληνες να κωπηλατούν με δύναμη, καθώς προσπαθούν να απομακρυνθούν από το τουρκικό πλοίο που φαίνεται να καίγεται στο βάθος. Δυο από τους άνδρες χαιρετούν θριαμβευτικά, και μάλιστα ο ένας από αυτούς κρατά ένα κόκκινο μαντίλι. Στο φόντο πυκνός καπνός βγαίνει από το φλεγόμενο πλοίο, ενώ ξεχωρίζει με έντονο κόκκινο η τουρκική σημαία. 
   Ο ζωγράφος, με τα σκοτεινά χρώματα που χρησιμοποιεί στον πίνακα και ειδικότερα στα νερά της θάλασσας και στον ουρανό, θέλει να μας δείξει πόσο επικίνδυνο ήταν αυτό το εγχείρημα. Επίσης, η αντίθεση της μεγάλης ναυαρχίδας με τη μικρή βάρκα των αγωνιστών προβάλλει τη γενναιότητά τους. 
   Ο πίνακας αποδίδει την αδρεναλίνη και την ένταση που επικρατούσε εκείνη τη στιγμή. Μας δημιουργεί συναισθήματα συγκίνησης, αλλά και περηφάνιας για τους τολμηρούς άνδρες που διακινδύνευσαν τη ζωή τους για την πατρίδα και την ελευθερία. Επίσης, θαυμάζουμε το θάρρος και τις ικανότητές τους που οδήγησαν στη νίκη. 
Κ. Πελαγία, Γ2

   Με το έργο του αυτό ο Νικηφόρος Λύτρας, εμπνεόμενος από το ρομαντικό κίνημα, αποτυπώνει τον ηρωισμό των εξεγερμένων, μεταφέροντας κάτι από αρχαιοελληνική αίγλη. 
   Το συμβάν που αποδίδει ο καλλιτέχνης εκτυλίσσεται νύχτα, με τις λάμψεις της ανατίναξης να σκίζουν το σκοτάδι. Ο Λύτρας συνδέει το θέμα του με τον αρχαίο κόσμο, πράγμα που φαίνεται στην κίνηση και την απόδοση των μορφών. Ακόμα και το μαντήλι που έχουν δεμένο στο κεφάλι τους οι μπουρλοτιέρηδες φέρνει στο μυαλό στεφάνι από δάφνη. Οι αγωνιστές εξάλλου είναι το αληθινό θέμα του καλλιτέχνη, καθώς βρίσκονται σε πρώτο πλάνο, κυρίαρχοι της κατάστασης, έχοντας πετύχει απόλυτα τον στόχο τους να πυρπολήσουν την τουρκική φρεγάτα. 
   Καταλήγοντας, μπορούμε να πούμε ότι ο πίνακας επιβάλλεται δημιουργώντας έντονα συναισθήματα στον θεατή του και μεταφέροντάς τον στην καρδιά του επεισοδίου, που είναι και ένα από τα γνωστότερα της ελληνικής επανάστασης. Η εικαστική αρμονία του πίνακα, αλλά και η χρωματική του πανδαισία συνεργάζονται ώστε να αναδείξουν την ένταση της στιγμής, μιας στιγμής δόξας για τους Έλληνες.
Κ. Στελλίνα, Γ2

Θ. Βρυζάκης. Η έξοδος του Μεσολογγίου

   Ο πίνακας αυτός αποτυπώνει με πολύ παραστατικό και γλαφυρό τρόπο τη δραματική στιγμή κατά την οποία οι πολιορκημένοι Μεσολογγίτες επιχειρούν την ηρωική τους έξοδο. Τα πρόσωπα και οι κινήσεις τους δείχνουν την απόφασή τους να νικήσουν ή να πεθάνουν. Μαζί με τους αγωνιστές, οι γυναίκες και τα παιδιά τους δηλώνουν το αμετάκλητο της απόφασης αυτής. Στο κέντρο του πίνακα, πάνω σε ένα στενό γεφυράκι, δεσπόζουν οι Έλληνες με τη σημαία τους να ανεμίζει, δίνοντάς τους θάρρος, και τα σπαθιά τους στα χέρια. Όλα δηλώνουν την αποφασιστικότητα, τη γενναιότητα και τον ηρωισμό τους. Τριγύρω εικονίζονται νεκροί και τραυματίες, εντείνοντας τα συναισθήματα συμπαράστασης και ταύτισης του θεατή με τους Μεσολογγίτες. Πίσω τους το Μεσολόγγι μόλις που ξεχωρίζει. Μπαρουτοκαπνισμένο και αχνό, δηλώνει το άπιαστο όνειρο για μια ειρηνική ζωή. Οι Τούρκοι κυκλώνουν τους αγωνιστές από παντού, τους περιορίζουν σ’ έναν ασφυκτικό κλοιό. 
   Στο πάνω μέρος του πίνακα βλέπουμε ότι έχει ανοίξει ο ουρανός. Ο ίδιος ο Χριστός παραστέκει τους πολιορκημένους Μεσολογγίτες, που αγωνίζονται γενναία για τα όσια και τα ιερά, για την πατρίδα και τις οικογένειές τους, και ευλογεί τον δίκαιο αγώνα τους. Στέλνει τους αγγέλους του για να στεφανώσουν τους ήρωες, επικροτώντας τη θυσία τους, και μοιάζει να ανοίγει την αγκαλιά του για να δεχτεί τις ψυχές τους. 
   Δυστυχώς, οι περισσότεροι Μεσολογγίτες έπεσαν στο πεδίο της μάχης. Η ηρωική τους έξοδος όμως, όπως και οι σφαγές στη Χίο και τα Ψαρά, που αποτέλεσαν κι αυτές πηγή έμπνευσης για τους ζωγράφους, έγιναν αφορμή να ευαισθητοποιηθούν οι Ευρωπαίοι, ώστε να δουν θετικά τον αγώνα των Ελλήνων για ελευθερία και αξιοπρέπεια. Έτσι, η θυσία των «Ελεύθερων Πολιορκημένων» δεν πήγε χαμένη. 
   Ο πίνακας, γεμάτος δράση και ένταση, προκαλεί τη συμμετοχή του θεατή και του δημιουργεί έντονα συναισθήματα, συγκίνηση και περηφάνια. 
Α. Χαράλαμπος - Α. Μενέλαος - Α. Γρηγόρης, Γ1

   Στον πίνακα του Θ. Βρυζάκη παρουσιάζονται οι αγωνιστές του Μεσολογγίου περικυκλωμένοι από τους Οθωμανούς. Στο πάνω μέρος του πίνακα βλέπουμε τον Χριστό να ανοίγει την αγκαλιά του για να υποδεχτεί τις ψυχές των Ελλήνων. 
   Ο πίνακας παρουσιάζει μια τραγική στιγμή και αποδίδει με επιτυχία την τρομερή ένταση της μάχης ανάμεσα στους Έλληνες και τους Τούρκους. Μου δημιουργεί ανάμεικτα συναισθήματα επειδή, παρόλο που οι ήρωες ξέρουν ότι θα πεθάνουν, συνεχίζουν να αγωνίζονται με όση δύναμη τους έχει απομείνει. Ιδιαίτερα με συγκινεί το ζευγάρι που εικονίζεται στον πίνακα. Ο άντρας και η γυναίκα γνωρίζουν ότι αυτές είναι οι τελευταίες στιγμές πού περνάνε μαζί και αποχαιρετιούνται με ένα φιλί…
Γ. Δήμητρα, Γ1

   Ο πίνακας απεικονίζει την ιστορική έξοδο του Μεσολογγίου. Συγκεκριμένα, παρουσιάζει τους γενναίους Έλληνες να προσπαθούν να αντιμετωπίσουν τον πολυάριθμο τουρκικό στρατό. Οι ίδιοι γνωρίζουν ότι το εγχείρημά τους είναι αδύνατο, αλλά παρόλα αυτά αγωνίζονται και υπερασπίζονται την αγαπημένη τους πατρίδα. Παράλληλα, ο πίνακας δείχνει τους Τούρκους να περικυκλώνουν τους αγωνιστές, σφραγίζοντας τον ολοκληρωτικό χαμό τους. Ωστόσο, οι εκφράσεις στα πρόσωπα των πολεμιστών δείχνουν τεράστια ψυχική δύναμη και αποφασιστικότητα. Φαίνονται έτοιμοι είτε να ζήσουν ελεύθεροι είτε να πεθάνουν περήφανοι στη μάχη. Στο πάνω μέρος του πίνακα μπορούμε να δούμε τον Βασιλιά των ουρανών και γύρω του τους αγγέλους να παρακολουθούν τη μάχη και να είναι έτοιμοι να υποδεχτούν τους ήρωες στον παράδεισο. 
   Βλέποντας τον πίνακα, νιώθω υπερηφάνεια για τους προγόνους μου και για την πατρίδα μου. Επιπλέον, πιστεύω πως ο πίνακας αυτός συγκινεί όσους τον βλέπουν, είτε είναι Έλληνες είτε όχι, καθώς προβάλλει πανανθρώπινες και διαχρονικές αξίες. Ελπίζω οι αξίες αυτές να συνεχίσουν να αφυπνίζουν και να εμπνέουν τους Έλληνες σε δύσκολες καταστάσεις, όπως αυτές που βιώνουμε σήμερα... 
Δ. Βασίλης, Γ2


Πολυσημία των λέξεων - η γλώσσα των νέων

Οι μαθητές και οι μαθήτριες της Γ΄ Γυμνασίου "παίζουν" με την πολυσημία των λέξεων, αλλά και με τη γλώσσα των νέων, δημιουργώντας γελοιογραφίες...

Διάβασμα ή χυμός;!
Κ. Αριάδνη, Γ2
Η κόλλα...
 Δ. Δημήτρης, Γ2
Δυνάμεις
Μ. Γιάννης, Γ2

Άλλοι/ες προτίμησαν να γράψουν χιουμοριστικούς διαλόγους.

Ο ταχυδρόμος
- «Έρχεται κάθε μέρα», με τέσσερα γράμματα…
- Ταχυδρόμος!
- Ταχυδρόμος, με τέσσερα γράμματα;!
- Τα υπόλοιπα τα παρέδωσε!
Δ. Βασίλης, Γ2

Έμεινα!
Ένας έφηβος μιλάει στο τηλέφωνο με κάποιον φίλο του:
- "Και που λες, βγήκε καινούργιο Hallo!" (πολεμικό παιχνίδι)
- Δεν το πιστεύω, έμεινα...
Η μητέρα του τον ακούει και πετάγεται:
- Παιδί μου, δε σου είπα να διαβάζεις περισσότερο; Είδες τι έπαθες τώρα;
Ο έφηβος εννοούσε ότι έμεινε άφωνος, ενώ η μητέρα του κατάλαβε ότι έμεινε μετεξεταστέος!
Κ. Σωτήρης, Γ2

Ένας διάλογος... μα τι διάλογος!
Ο εγγονός επισκέπτεται τη γιαγιά του.
- Καλημέρα, για!
- Καλώς το! Αλλά γιατί παιδί μου μου λες καλημέρα και γεια μαζί;
- Τι λες, ρε γιαγιά; Το για σημαίνει γιαγιά! Τέλος πάντων, να σε ρωτήσω, έχεις εδώ wi-fi;
- Βρε αγόρι μου, δεν πήγα στο σουπερμάρκετ ακόμα… Δεν μπορείς να βολευτείς με κάτι άλλο;
- OMG, ρε για! Για το internet σου μιλάω, τι σουπερμάρκετ μου λες;
- Δεν τα ξέρω εγώ αυτά, παιδί μου…
- Ναι, γιαγιά, χαιρετίσματα στα 50’s… Άντε, την κάνω τώρα, γιατί έχω να μπω και στο Fb.
- Γεια σου, αγόρι μου! Μπορεί να μην καταλαβαίνω τι λες, αλλά σ’ αγαπάω…
Γ. Στέλιος, Γ1

Tι άλλο να ακούσει ο μπαμπάς;
- Μπαμπά, άκου! Έχει βγει ένα παιχνίδι που τρελαίνει! Και κάνει μόνο 40 ευρώ… Θα μου το πάρεις;
- Ρε παλικάρι μου, αφού τρελαίνει γιατί να στο πάρω, να τρελαθείς;
- OMG, ρε μπαμπά, αμάν… Άστο! 
- Όπα, κάτσε! Τι είναι το OMG; Έτσι το λένε το παιχνίδι;
- Άστο, σου λέω, δεν το ’χεις…
- Κι εσύ δε θα το έχεις, αν δε μου εξηγήσεις!
- ΟΚ, κομπλέ…
- Τι είναι πάλι αυτό;!
Κ. Αλέξανδρος, Γ2

Ένας έφηβος επισκέπτεται τον παππού του…
- Πού ’σαι, ρε παππού;
- Εδώ είμαι, βρε παιδί μου, δε με βλέπεις;!
- Χαχαχά, εννοούσα τι κάνεις, πώς είσαι, όχι πού βρίσκεσαι!
- Αααα, καλά, εσείς οι νέοι έχετε τη δικιά σας γλώσσα πλέον…
- Έτσι είναι, παππού, οι καιροί αλλάζουν!
- Αυτό ξαναπές το!

Ένας έφηβος μιλάει με τη μάνα του μετά το σχολείο
- Μάνααα, τι έχουμε για φαγητό;
- Μπάμιες.
- OMG, ρε μάνα!
- Τι είπες;!
- Τίποτα… Θα φάω στον Γιάννη σήμερα… εεμμ… γιατί έχουμε και μια εργασία για το σχολείο...

Δύο έφηβοι συζητούν
- Τι λέει, ρε μπρο;
- Όλα κομπλέ, εσύ;
- Άστα, σήμερα το μεσημέρι έφαγα μια ξενέρα... Είχαμε μπάμιες!
- Οχχχ, σε νιώθω μπρο!!
Κ. Νίκος, Γ2

Οι κώδικες του Facebook και η γλώσσα των εφήβων
Η Κατερίνα γυρίζει από το σχολείο στο σπίτι, όπου, εκτός από τη μητέρα και τα αδέρφια της, την περιμένει η γιαγιά της…
Μητέρα: Γεια σου, Κατερίνα μου! Πώς ήταν το σχολείο σήμερα;
Κατερίνα: Τέλεια, αφού πήγαμε περίπατο! Μάλιστα, πιστεύω πως ήταν από τους καλύτερους… Φυσικά, έκανα και check in στο facebook!
Γιαγιά: Λοιπόν, παιδί μου, πιστεύω πως είναι καιρός να μου λύσεις κάποιες απορίες... Τι είναι αυτά τα τσεκ μην, τσουκ ιν, ό,τι είπες τέλος πάντων;!
Κατερίνα: Check in εννοείς! Είναι όταν κοινοποιείς την παρουσία σου. Είναι σαν να λες στους άλλους πού βρίσκεσαι!
Γιαγιά: Το κατάλαβα… Για πες μου κι άλλα!
Κατερίνα: Like πατάς όταν σου αρέσει μια εικόνα. Share για να κοινοποιηθεί μια εικόνα. Υπάρχει και το «σκούντημα», είναι σαν να σκουντάς κάποιον, αλλά μέσω internet... 
Γιαγιά: Και κάτι τελευταίο... YOLO τι σημαίνει;
Κατερίνα: Είναι έκφραση. Σημαίνει «ζεις μόνο μία φορά»!
Γιαγιά: Ναι, το ξέρω αυτό, δυστυχώς!
Κωστής: Να σας πω ένα ανέκδοτο;
ΟΛΟΙ: Ναιιι!
(Λέει το ανέκδοτο)
Κατερίνα: ΚΛΑΙΩ!
Γιαγιά: Τι έπαθες, παιδί μου, τι έγινε; Ο αδερφός σου ένα ανέκδοτο είπε για να γελάσουμε…
Ζ. Μαρία, Γ2

Μία συζήτηση μεταξύ μιας γιαγιάς και του εγγονού της, με μια αλλαγή στους ρόλους και ένα ανατρεπτικό τέλος…
Γιαγιά Κατίνα (ΓΚ)
Μικρός Νικόλας (ΜΝ)
ΜΝ: Έλα, γιαγιάκα μου, να φάμε!
ΓΚ: Πω, ρε μικρέ… Άσε με να παίξω στο PC μου λίγο LοL!
ΜΝ: Τι είναι το LoL, γιαγιά;
ΓΚ: Omg, έλεος ρε σπόρε, δεν το ξέρεις; :Ο
ΜΝ: Τρώγεται;
ΓΚ: Λελ :’(
ΜΝ: Τι είναι πάλι αυτό, βρε γιαγιά;
ΓΚ: Άσε για λίγο τον στάβλο, και έλα εδώ man mu!
ΜΝ: Μα τι με θέλεις;
ΓΚ: Να τρολάρουμε κόσμο, bro!
ΜΝ: Πώς μιλάς έτσι, ρε γιαγιά;
ΓΚ: Ε, κάλμαρε λίγο… :3
ΜΝ: Δεν καταλαβαίνω τίποτα, γιαγιά :( Τελικά θα έρθεις να φάμε;
ΓΚ: ΚΚ
ΜΝ: Κι εγώ νόμιζα πως crashαρες … ;)

Λεξιλόγιο διαλόγου

PC = ηλεκτρονικός υπολογιστής
LoL = διαδικτυακό παιχνίδι (League of Legends)
Omg = Ω, Θεέ μου! (Oh My God)
Λελ = παραλλαγή του γνωστού «λολ» (Laughing Out Loud)
Man mu = δικέ μου
Τρολάρουμε = κυνική ή σαρκαστική συμπεριφορά στο διαδίκτυο
Bro = αδερφέ
Κάλμαρε = άραξε, ηρέμησε
ΚΚ = OK cool
Crashαρες = τεχνολογικός όρος για κάτι που κόλλησε
Α. Χάρης - Α. Χαράλαμπος, Α. Μενέλαος, Α. Γρηγόρης, Γ1

Και ένα σπονδυλωτό μίνι-σενάριο, που έγραψαν και κινηματογράφησαν με πολύ κέφι οι "συνήθεις (πλέον) ύποπτοι" Ι. Κώστας και Κ. Γιώργος από το Γ2!

Ηλεκτροπληξία…
Ο παππούς διαβάζει ήρεμα την εφημερίδα του. Ο εγγονός μπαίνει ενθουσιασμένος…
- Παππού, σήμερα πήγαμε με τους φίλους μου και παίξαμε 5Χ5… Τους άλλαξα τα φώτα, μιλάμε!
Ο παππούς τον συμβουλεύει ανήσυχος:
- Δεν είναι παιχνίδια αυτά, αγόρι μου! Θα πάθεις καμιά ηλεκτροπληξία…

Μια όμορφη κοπέλα!
Ο παππούς απορροφημένος στην εφημερίδα του. Μπαίνει ο εγγονός και…
- Παππού, θέλω να σου πω κάτι… Σήμερα χτύπησα μια κοπέλα. Πολύ ωραία, μιλάμε!
Ο παππούς κλείνει την εφημερίδα θυμωμένος και φωνάζει:
- Τι έκανες εκεί, βρε τσομπανόσκυλο; Δε σου έχω πει να μη χτυπάς τα κορίτσια;!

Ένα λεξικό για τη γλώσσα των νέων!

Στο πλαίσιο της συζήτησης για τη γλώσσα των νέων, οι μαθητές και οι μαθήτριες της Γ΄ Γυμνασίου δημιούργησαν το δικό τους Εφηβο-ελληνικό λεξικό, ένα λεξικό της... Νέας Νεοελληνικής γλώσσας!

ΝΕΟ…ΕΛΛΗΝΙΚΟ  ΛΕΞΙΚΟ – ΤΟ ΛΕΞΙΚΟ ΤΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ ΤΩΝ ΝΕΩΝ
Αα
Άκυρος = εκτός θέματος, άσχετος
Άντε γεια = χρησιμοποιείται με πολλούς τρόπους, συνήθως από κάποιον που έχει κερδίσει ή έχει επικρατήσει η γνώμη του
Άραξε = χαλάρωσε

Ββ
ΒΡΜ = βαριέμαι (γραπτή επικοινωνία)

Γγ
Γίναμε μπίλιες = τσακωθήκαμε
Γίνομαι ρόμπα = γίνομαι ρεζίλι
Γλειφτράκι = αυτός που «κολλάει» σε κάποιον και τον κολακεύει

Δδ
Δε λέει = δεν είναι καλό, δεν αξίζει
Δε μασάω = δεν πιστεύω κάτι
Δε νιώθει = δεν καταλαβαίνει τίποτα
Δεν παίζει = αποκλείεται
Δεν την παλεύω = δεν αντέχω άλλο
Δεν του/της το ’χα = δεν το περίμενα από αυτόν/αυτήν
Δεν παίζεται/άπαιχτο = το καλύτερο
Δεν τρέχει τσάι = δεν τρέχει τίποτα
Δεν υπάρχει = είναι καταπληκτικό, φανταστικό
Π.χ. -Δες αυτό το μπλουζάκι. Είναι υπέροχο!
-Πραγματικά, δεν υπάρχει!
Δίνε του = φύγε από εδώ

Εε
Έγινε αλοιφή = μέθυσε
Έγραψε = θα μείνει στην ιστορία, ήταν πολύ ωραίο
Είμαι down = δε νιώθω καλά, είμαι πεσμένος
Είμαι μέσα = θα συμμετέχω
Είσαι αλλού = βρίσκεσαι στον κόσμο σου
Είσαι για format = τα έχεις παίξει και χρειάζεσαι format
Έμεινα παγωτό = έμεινα άφωνος
Επικό = καταπληκτικό (έκφραση θαυμασμού)
Έφαγα σκάλωμα/σκάλωσα = έχασα τα λόγια μου, δυσκολεύτηκα
Έφαγα Χ/ έφαγα πόρτα = απορρίφθηκα

Θθ
Θάβω (κάποιον) = κουτσομπολεύω κάποιον, λέω άσχημα λόγια για κάποιον πίσω από την πλάτη του
Π.χ. Φτάνει πια, τον έθαψες τον άνθρωπο!

Κκ
και καλά = δήθεν
Καις κάρβουνο = είσαι αργός
Καρφώθηκε = προδόθηκε
Κλαίω - κλαίω από τα γέλια = χρησιμοποιείται για να δείξουμε ότι γελάμε πάρα πολύ
Π.χ. Τέλειο ανέκδοτο, κλαίω!
Κόλαρέ με = πάρε με τηλέφωνο
Κομπλέ = όλα καλά
Κουκουρούκου = κάποιος βρίσκεται στον κόσμο του – δεν μπορούμε να συνεννοηθούμε
Κούλαρε/κουλάρισε = χαλάρωσε, ηρέμησε
Κουφάθηκα = σάστισα από αυτό που είπε κάποιος
Π.χ. Είπε τέτοια βλακεία, που κουφάθηκα…
Κόφ’ το = σταμάτα

Λλ
Λιώνω = γελάω πάρα πολύ (συνώνυμο: κλαίω)
Π.χ.  Έλιωσα με αυτό που είπε ο Γιώργος χθες…
Λούζομαι = αράζω/ξεκουράζομαι

Μμ
Με άφησε κάγκελο = με άφησε άφωνο
Με γράφει = δε μου δίνει σημασία
Με δουλεύεις = μου κάνεις πλάκα
Π.χ. -Πήρα 20 στα Αρχαία!
-Με δουλεύεις; Εγώ τα πήγα χάλια…
Με έχουν στην απ’ έξω = δε με υπολογίζουν
Μένω στην απ’ έξω = δε συμμετέχω σε κάτι
Μέσα είσαι = το κατάλαβες
Μου τη δίνει = με εκνευρίζει, μου σπάει τα νεύρα
Μου την είπε = μου έκανε παρατήρηση, με μάλωσε
Μούφα = ψεύτικο - όχι αυθεντικό
Μπάζο = άσχημη κοπέλα

Ξξ
Ξελαμπικάρω = ξεδίνω για να ξεχαστώ

Οο
Ό,τι να ’ναι = άσχετο, άκυρο – για κάποιον που είναι στον κόσμο του
Ούτε με σφαίρες = αποκλείεται, με τίποτα, για κανέναν λόγο

Ππ
Πετάω χαρταετό = αράζω όλη μέρα
Πλακίζω = κάνω πλάκα
Π.χ. Έλα, μην τρομάζεις, πλακίζω απλά.
Πόπα = τέλεια, ακριβώς όπως το θέλαμε
Π.χ. -Έτοιμο το φαγητό…
-Πόπα!!
Πουλάω μούρη = κάνω φιγούρα - επίδειξη
Πώρο – πώρωση = όταν κάτι είναι πολύ ωραίο

Σσ
Σαρώνεις = είσαι υπέροχος, σκίζεις
Σαύρα/ος = άσχημη κοπέλα/άσχημος
Σιτ-νταουνίσου = κάτσε κάτω
Σκάω μύτη = εμφανίζομαι
Σπάζομαι = εκνευρίζομαι
Σπάσε/στρίβε = φύγε
Στην ψύχρα = στα ίσια

Ττ
Τα έχω παίξει = δεν αντέχω άλλο
Τα πήρα (στο κρανίο) = εκνευρίστηκα
Τα σπάει = είναι πολύ καλό
Τα ’φτυσα = κουράστηκα
Τεσπά = τέλος πάντων
Τζάμι = πολύ καλά, τέλεια
Την έβαψα = είμαι σε μειονεκτική θέση
Π.χ. Δεν έγραψα καλά στο τεστ. Την έβαψα…
Την έχει ακούσει dolby digital = έχει καβαλήσει το καλάμι
Την κάνω = φεύγω
Την κάτσαμε = την πατήσαμε
Την πέταξε = είπε βλακεία, έκανε γκάφα
Τι τρέχει; = τι συμβαίνει;
Το έχει κάψει/ είναι καμένος = έχει κολλήσει με κάτι, το μυαλό του δε λειτουργεί
Π.χ. Παίζει τόσα ηλεκτρονικά, που το έχει κάψει τελείως.
Τον χόρεψε, τον έστειλε για τσάι = τον τρέλανε
Του την έφερε = τον ξεγέλασε
Το ’χω = μπορώ να το καταφέρω
Τπτ = τίποτα (γραπτή επικοινωνία)
Τραβάω λούκι = έχω μεγάλο πρόβλημα, περνάω δυσκολίες
Τρολάρω = κάνω πλάκα (συνώνυμο: πλακίζω)
Τσεκάρω = ελέγχω

Ψψ
Ψήνομαι = είμαι μέσα

Bb
BAE = before anyone else, ο αγαπημένος μας άνθρωπος
BB = αντίο (γραπτή επικοινωνία)
BF/GF = boyfriend/girlfriend - το αγόρι μου, το κορίτσι μου
B.F.F.E = Best Friends For Ever, καλύτερες φίλες για πάντα
Bro = Brother, αδερφέ - φίλε

Ll
LOL = Laughing Out Loud, γελάω πολύ και δυνατά

Οο
ΟΜG = Oh My God, Ω Θεέ μου! - το χρησιμοποιούμε για να δηλώσουμε έκπληξη, θαυμασμό

Tt
Ty (ή thnx) = ευχαριστώ (γραπτή επικοινωνία)

Υy
YOLO = You Only Live Once, ζεις μόνο μια φορά (οπότε κάνε ό,τι σε χαροποιεί)

Για τη σύνταξη του λεξικού συνεργάστηκαν
- από το Γ1: Α. Αλεξάνδρα - Α. Ελισάβετ - Γ. Δήμητρα - Γ. Ειρήνη - Γ. Τατιάνα - Τ. Ασημίνα
- από το Γ2: Κ. Ευμορφία - Κ. Πελαγία - Κ. Θανάσης - Κ. Χριστίνα - Κο. Αλέξανδρος - Κ.  Απόστολος - Κ. Ιωάννα - Μ. Γιάννης
Μπράβο σε όλους και όλες!