Τετάρτη 18 Μαρτίου 2020

Για τη φιλία και τους φίλους

Στο πλαίσιο της σχετικής συζήτησης, οι μαθητές και οι μαθήτριες της Β΄ Γυμνασίου καταθέτουν τις σκέψεις και τους προβληματισμούς τους για τη φιλία στις μέρες μας… 

Η σημασία της φιλίας και των φίλων
   Τι είναι άραγε φιλία; Ποια απάντηση μπορεί κανείς να δώσει σ’ αυτή την ερώτηση; Λοιπόν, οι φίλοι για μένα είναι οι συγγενείς τους οποίους διαλέγουμε εμείς. Η φιλία είναι μια σχέση πολύ στενή, που πυροδοτεί βαθιά συναισθήματα. Φίλος είναι ο άνθρωπος με τον οποίο μπορείς να μοιραστείς τους φόβους σου, τα μυστικά σου, τα προβλήματά σου, στην ουσία τα πάντα, και να νιώσεις τη συμπαράσταση και τη στήριξή του. Όταν φτάνω στο σημείο να χαρακτηρίσω κάποιον ως φίλο μου, αυτό σημαίνει ότι έχει κερδίσει την αγάπη, το ενδιαφέρον, τον σεβασμό μου, και θέλω να πιστεύω πως αυτό είναι αμοιβαίο. Επιπλέον, φίλος είναι ο άνθρωπος που μαζί του περνάς καλά και διασκεδάζεις με κάθε τρόπο, ακόμα και κάνοντας τρέλες. Γιατί η φιλία είναι στιγμές... Άλλες φορές καλές και άλλες κακές. Όλοι έχουμε τις δύσκολες ώρες και μέρες μας. Και σ’ αυτές μπορεί να διαφωνήσουμε, ακόμα και να μαλώσουμε με τον φίλο μας. Αν όμως η σχέση είναι αληθινή, όλα ξεπερνιούνται και ξεχνιούνται. 
   Τελικά, συμφωνώ απόλυτα με την παροιμία «Ο φίλος είναι πιο απαραίτητος και απ’ τη φωτιά και απ’ το νερό»...
Δ. Ραφαηλία, Β2

Η φιλία στις μέρες μας
   Η φιλία, αυτό το ανεκτίμητο αγαθό, σήμερα περνάει κρίση… Πολλοί άνθρωποι πλέον δε δίνουν ιδιαίτερη σημασία στην αξία της φιλίας, αλλά κυρίως στα υλικά αγαθά. Λείπει ίσως ο χρόνος, λόγω των γρήγορων ρυθμών ζωής στην εποχή μας, αλλά και η ουσιαστική ανθρώπινη επαφή, αφού η τεχνολογία έχει σε μεγάλο βαθμό αντικαταστήσει την επικοινωνία των ανθρώπων πρόσωπο με πρόσωπο.
   Για να δημιουργηθεί μια αληθινή φιλία θα πρέπει η αμοιβαία εκτίμηση, ο αλληλοσεβασμός, η αφοσίωση, η κατανόηση και η ειλικρίνεια να παραμερίσουν τον εγωισμό και το ατομικό συμφέρον. Αυτό είναι κάτι που κερδίζεται μέσα από την αλήθεια του εαυτού μας απέναντι στον συνάνθρωπο. Γι’ αυτό και η φιλία ήταν, είναι και θα είναι μια σημαντική αξία… Γι’ αυτό και σε όσα λεξικά κι αν ψάξει κανείς να βρει τον ορισμό της φιλίας, πάντα θα καταλήγει σε δύο λέξεις: εμπιστοσύνη και πάνω από όλα αγάπη!
Β. Ηλίας, Β2


Πότε οι φίλοι είναι αληθινοί
   Ποιος δε θα ήθελε να έχει πολλούς φίλους και να τον αγαπάνε όλοι; Δυστυχώς όμως, και ας το πάρουμε απόφαση, αυτό είναι αδύνατο… Ό,τι και να κάνεις, σε κάποιους δε θα αρέσεις. Γι’ αυτό για μένα είναι σαφώς προτιμότερο να έχεις λίγους και καλούς φίλους, με τους οποίους να μπορείς πραγματικά να είσαι ο εαυτός σου, παρά να προσπαθείς να τα πηγαίνεις καλά με όλους, δείχνοντας στον καθένα αυτό που θέλει να δει σε σένα. Όταν αλλάζεις πρόσωπο για κάποιον άλλο, δε θα κερδίσεις τίποτα, παρά μόνο μια ψεύτικη φιλία… Μόνο οι άνθρωποι που σε αποδέχονται και σε αγαπούν όπως είσαι αξίζουν να λέγονται φίλοι σου!
Ε. Κλήμης, Β2

… Για τη φιλία στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης…

Οι «φίλοι» του Facebook είναι φίλοι;
   Ζούμε στην εποχή της τεχνολογικής ανάπτυξης. Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης κατακλύζουν τη ζωή όλων, με σκοπό να απλοποιήσουν την επικοινωνία μας. Η νέα γενιά ανθρώπων έχει προσαρμοστεί απόλυτα σ’ αυτή την πραγματικότητα, ακολουθώντας την τάση της εποχής, όχι σπάνια μάλιστα σε σημείο εθισμού.
   Αναμφίβολα, τα ποικίλα μέσα ηλεκτρονικής επικοινωνίας, όπως και το Facebook, δίνουν τη δυνατότητα στους χρήστες να επικοινωνούν εύκολα και γρήγορα από τη μια άκρη του κόσμου στην άλλη. Άτομα εσωστρεφή και κλειστοί χαρακτήρες έχουν τη δυνατότητα, με κάποιο τρόπο, να κοινωνικοποιηθούν. Από την άλλη πλευρά όμως, η υπερβολή στη χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης πολλές φορές καταλήγει να απομονώνει, τους νέους κυρίως, από τον πραγματικό κόσμο. Δυστυχώς, συχνά οι φιλίες που δημιουργούνται στο Facebook είναι ψεύτικες και παραπλανητικές. Πολλοί πιστεύουν πως, αποκτώντας φίλους στο διαδίκτυο, γίνονται κοινωνικά αποδεκτοί. Αυτό είναι μια μεγάλη πλάνη… Οι διαδικτυακοί φίλοι δεν μπορούν σε καμία περίπτωση να πάρουν τη θέση ενός αληθινού φίλου. Μπορεί να μην ξέρεις καν το πραγματικό τους πρόσωπο, ούτε αυτοί να ξέρουν το δικό σου. Δεν είναι δίπλα σου ως φυσική παρουσία στη χαρά σου, ούτε μπορούν να σου κρατήσουν το χέρι σε μια δύσκολη στιγμή.
   Η άμεση επικοινωνία, λοιπόν, δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να αντικατασταθεί από την επικοινωνία μέσω Facebook ή μηνυμάτων. Αντί να αναζητούμε τη φιλία και την αποδοχή μέσα από μια οθόνη, ας επιλέξουμε να περνάμε όσο περισσότερο χρόνο μπορούμε με τα άτομα που νοιάζονται πραγματικά για εμάς, τους αληθινούς μας φίλους…
Α. Ευδοκία, Β2


   Η λέξη «φίλος» απέκτησε ένα νέο νόημα, όταν φτιάχτηκαν εφαρμογές και site όπως το Facebook, το Instagram, το Twitter... Σήμερα, σε μεγάλο βαθμό, η κοινωνικότητα των ανθρώπων, ακόμα και η ψυχολογία τους, κρίνεται και εξαρτάται από τους followers και τα like. 
   Ωστόσο, οι φίλοι του Facebook δεν είναι αληθινοί φίλοι! Στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης συχνά δεν ξέρουμε ποιος είναι στην πραγματικότητα κάποιος που εμφανίζεται ως «φίλος» μας. Γι’ αυτό καλά θα κάνουμε να είμαστε προσεκτικοί. Δεν πρέπει να εμπιστευόμαστε και να αποδεχόμαστε τον καθένα ως «φίλο», ούτε να δίνουμε προσωπικά μας στοιχεία χωρίς δεύτερη σκέψη. Επίσης, φωτογραφίες και προσωπικές στιγμές δεν είναι σκόπιμο να δημοσιοποιούνται εύκολα και αβασάνιστα… Κάτι ήξεραν οι αρχαίοι που έλεγαν «Τὰ ἐν οἴκῳ μὴ ἐν δήμῳ»!
   Αν θέλουμε, λοιπόν, αληθινές και ουσιαστικές φιλίες, ας τις ψάξουμε γύρω μας, στον πραγματικό κόσμο!
Π. Δημήτρης - Σ. Δημήτρης, Β4


…Όπως και για το ποιος είναι ο ιδανικός φίλος.

Ο ιδανικός φίλος 
   Πότε μπορούμε να θεωρήσουμε κάποιον ως φίλο μας; Φίλο αληθινό, στην πράξη κι όχι μόνο στα λόγια; 
   Αρχικά, ο ιδανικός φίλος είναι εχέμυθος, ώστε να μπορείς να του εμπιστεύεσαι ό,τι σε απασχολεί και να είσαι ήσυχος ότι τα μυστικά σου θα μείνουν μεταξύ σας. Είναι επίσης απαραίτητο να σε δέχεται έτσι όπως είσαι και να μην προσπαθεί να σε αλλάξει. Σου προσφέρει με ανιδιοτέλεια τη συμπαράστασή του στις δύσκολες στιγμές και αποτελεί ένα στήριγμα που είναι εκεί για σένα όταν το χρειαστείς. Παράλληλα, σε υποστηρίζει συναισθηματικά και σε βοηθάει να πετύχεις τους στόχους σου. Σημαντικό ρόλο παίζει και το να είναι ο φίλος σου ευχάριστος και με χιούμορ, ώστε να περνάτε καλά μαζί.
   Μια αληθινή φιλία μας προσφέρει παρέα και συντροφικότητα. Επίσης, μας κάνει νιώθουμε πιο σίγουροι και ασφαλείς στη ζωή, καθώς ξέρουμε πως ό,τι και αν συμβεί ο φίλος μας θα μας βοηθήσει. Μας χαρίζει γέλιο, χαρά και υπέροχες αναμνήσεις, καθώς οι στιγμές που μοιραζόμαστε με τους φίλους μένουν χαραγμένες για πάντα στη μνήμη μας. Άρα, μια τέτοια φιλία είναι πολύτιμη και πρέπει να είμαστε και εμείς εξίσου καλοί φίλοι, για να κρατήσει για πάντα!
Χ. Δέσποινα, Β4

   Η φιλία παίζει σημαντικό ρόλο στη ζωή όλων μας. Ποια είναι όμως τα χαρακτηριστικά ενός ιδανικού φίλου;
   Πρώτο και κύριο, ο ιδανικός φίλος βρίσκει πάντα χρόνο για σένα και σε αποδέχεται με τα καλά σου και με τα κακά σου, κι ας είσαι από τους δύσκολους χαρακτήρες! Τον χαρακτηρίζουν η ειλικρίνεια και η καλοπροαίρετη κριτική, χωρίς βέβαια να γίνεται προσβλητικός, ώστε να διορθώσεις τα λάθη σου και να ξεπεράσεις τα ελαττώματά σου. Έχει καταφέρει να κερδίσει την εμπιστοσύνη σου και σε περιβάλλει με τη δική του. Επιπλέον, θα είναι δίπλα σου σε κάθε δύσκολη στιγμή στη ζωή σου, θα ακούσει προσεκτικά το πρόβλημά σου και θα κάνει τα πάντα για να νιώσεις καλύτερα. Τέλος, ο αληθινός φίλος δε μένει κολλημένος στα λάθη του παρελθόντος, αλλά σε συγχωρεί και ξεκινάει τη σχέση σας από την αρχή… 
   Ένας τέτοιος φίλος είναι σωστός θησαυρός! Μας κρατά συντροφιά όταν είμαστε χαρούμενοι, αλλά κι όταν δεν είμαστε και στα καλύτερά μας. Έχουμε τον δικό μας κώδικα και τρόπο να επικοινωνούμε μεταξύ μας, που κανείς άλλος δεν μπορεί να καταλάβει! Μαζί μοιραζόμαστε τους προβληματισμούς, τις ιδέες και τα όνειρά μας για το παρόν και για το μέλλον.
   Τελικά, ιδανικός φίλος είναι αυτός που μας βοηθάει να γίνουμε καλύτεροι άνθρωποι…
Γ. Χριστίνα, Β2 - Χ. Πέτρος, Β4 

Δύο καλές φίλες
Γ. Ελισάβετ, Β2 - Τ. Δήμητρα, Β4

Και ένα ποίημα για τη φιλία!

Ο ρόλος της φιλίας
Η φιλία είναι λέξη ιερή,
αλλά καθόλου απλή.
Είναι σημαντικός δεσμός για πολλούς,
οικογένεια για αρκετούς.

Δεν είναι μόνο ένας ο ορισμός,
καθώς για τον καθένα είναι διαφορετικός.
Ο ρόλος του φίλου είναι μοναδικός,
σε κάθε ηλικία ξεχωριστός.

Για τους εφήβους, και για μένα προσωπικά,
η φιλία σημαίνει πολλά.
Μπορεί να προϋποθέτει αρκετά,
μα και προσφέρει χίλια δυο καλά.

Ανιδιοτέλεια, εχεμύθεια, ειλικρίνεια, αφοσίωση 
για να υπάρξει απαιτεί
συντροφικότητα, συμπαράσταση, κατανόηση 
σου προσφέρει στη ζωή.

Ο φίλος ο καλός
είναι πάντοτε πιστός,
δε σε κουτσομπολεύει,
ούτε σε κοροϊδεύει.

Για να είναι η φιλία παντοτινή
πρέπει η αγάπη να κυριαρχεί.
Τα συναισθήματα να νικούν τον εγωισμό,
να ξεπερνούν κάθε καβγά και τσακωμό.

Οι φίλοι οι αληθινοί
φαίνονται στη δύσκολη στιγμή,
σε αντίθεση με την παρέα,
που είναι μόνο για να περνάμε ωραία.

Σπάνια η τέλεια φιλία,
μα μεγάλη έχει αξία…
Φ. Πελαγία, Β4


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.