Κυριακή 21 Αυγούστου 2016

Όταν πρωτοκατέβηκα στη Σμύρνη

Στο πλαίσιο της διδασκαλίας του αποσπάσματος από τα "Ματωμένα χώματα" της Δ. Σωτηρίου με τίτλο "Όταν πρωτοκατέβηκα στη Σμύρνη", οι μαθητές και οι μαθήτριες της Β΄ Γυμνασίου αποδίδουν ζωγραφικά και παρουσιάζουν την Ευαγγελική Σχολή της Σμύρνης...

Χ. Θοδωρής, Β3

Τ. Ειρήνη, Β3

   Η Ευαγγελική Σχολή Σμύρνης ήταν ένα λαμπρό μορφωτικό ίδρυμα της ελληνικής κοινότητας της Σμύρνης. Η σχολή είχε αρχικά θρησκευτικό χαρακτήρα. Καθηγητές εκλέγονταν οι διαπρεπέστεροι λόγιοι, παιδαγωγοί, επιστήμονες και ενθουσιώδεις λειτουργοί της παιδείας. Χάρη στο διδακτικό προσωπικό αποφοιτούσαν νέοι με ολοκληρωμένη μόρφωση. Σε αυτήν φοίτησαν ο Αδαμάντιος Κοραής, ο εθνομάρτυρας Γρηγόριος ο Ε΄, Πατριάρχης της Κωνσταντινούπολης, ο ποιητής Ηλίας Τανταλίδης, ο ιστορικός Παύλος Καρολίδης, ο αρχιστράτηγος Λεωνίδας Παρασκευόπουλος, ο λογογράφος Στέφανος Ξένος, ο ποιητής Στέλιος Σπεράντζας, ο πασίγνωστος εφοπλιστής Αριστοτέλης Ωνάσης, ο μουσικός και ακαδημαϊκός Μανώλης Καλομοίρης.


   Το κτίριο της σχολής είναι εντυπωσιακό! Είναι διώροφο και μπροστά του έχει μια μεγάλη αυλή. Η κατασκευή του θυμίζει αρχαιοελληνικό ναό, με τους δυο κίονες της εισόδου να υποδέχονται καθηγητές και μαθητές στον ναό της γνώσης. Μεγάλες κολόνες υπάρχουν επίσης σε όλη την πρόσοψη της σχολής και της δίνουν έναν αέρα μεγαλοπρέπειας. Η εξωτερική σκάλα του κτιρίου μοιάζει με σκάλα που οδηγεί σε ανάκτορο. Οι χώροι της σχολής φωτίζονται από μεγάλα παράθυρα, που τη γεμίζουν με άπλετο φως, όπως φωτεινό πρέπει να είναι κάθε σχολείο!
   Η σχολή θα ήταν σίγουρα ένα από τα πιο εντυπωσιακά κτίρια της Σμύρνης, ένα πραγματικό στολίδι, αλλά και μια πηγή γνώσης και πολιτισμού. Ο ελληνικός πληθυσμός της Σμύρνης ήταν πολύ περήφανος για την Ευαγγελική Σχολή, που η φήμη της έχει μείνει στην ιστορία. 
Τσ. Ευαγγελία, Β3

...όπως και την προκυμαία...

Π. Γιώργος, Β2

Τ. Ολυμπία, Β3

...και μας προσκαλούν σε ένα (πραγματικά φανταστικό!) ταξίδι στη Σμύρνη του 1910...

Σμύρνη: ένας ξεχωριστός προορισμός
   Μια αξέχαστη εμπειρία σας περιμένει στην ιστορική πόλη της Μικράς Ασίας!
Χαρείτε τη βόλτα σας στην περίφημη προκυμαία της Σμύρνης ή χαθείτε στα μικρά γραφικά σοκάκια της…


   Ανακαλύψτε τα μυστικά της Ευαγγελικής Σχολής της Σμύρνης και επισκεφτείτε τη θαυμάσια εκκλησία της Αγια-Φωτεινής.


   Κάντε τις αγορές σας στον Φραγκομαχαλά, όπου θα βρείτε μεγάλα καταστήματα με ποικιλία εμπορευμάτων από διάφορες χώρες.


   Γνωρίστε τους φιλόξενους κατοίκους της πόλης και δοκιμάστε λαχταριστές τοπικές συνταγές και γεύσεις. Απολαύστε ανατολίτικους σκοπούς και χορούς στα πολυάριθμα καφενεία που βρίσκονται στην καρδιά της πόλης και διασκεδάστε μέχρι το πρωί!
Ό, τι κι αν επιλέξετε, η Σμύρνη δε θα σας απογοητεύσει!
Μ. Δανάη, Β2

Επισκεφτείτε τη μαγευτική Σμύρνη…
   Ελάτε να γνωρίσετε την κοσμοπολίτικη αυτή πόλη, τη γέφυρα ανάμεσα στην Ανατολή και τη Δύση, όπου συνυπάρχουν ποικίλα έθνη και πολιτισμοί! 


   Από την πρώτη στιγμή σίγουρα θα σας μαγέψει η προκυμαία της πόλης... Θα σας εντυπωσιάσουν τα πολυτελή μαρμάρινα σπίτια με τα κλειστά ξύλινα μπαλκόνια και τα τραμ που τα σέρνουν άλογα. 


   Διαλέγοντας ένα από τα πολλά καφενεία με θέα στη θάλασσα, μπορείτε να ξεχαστείτε βλέποντας τα βαποράκια που πηγαινοέρχονται και να περάσετε ένα υπέροχο απόγευμα θαυμάζοντας το ηλιοβασίλεμα.


   Ο ναός της Αγίας Φωτεινής είναι τόσο επιβλητικός, που θα αισθανθείτε δέος μπροστά στο πανύψηλο καμπαναριό! Αν είστε τυχεροί, μπορεί να ακούσετε και τις γλυκόλαλες καμπάνες να χτυπούν…


   Δίπλα στην Αγία Φωτεινή μην παραλείψετε να επισκεφτείτε τη φημισμένη Ευαγγελική Σχολή, τον φάρο του μικρασιατικού ελληνισμού…


   Στα καταστήματα του Φραγκομαχαλά μπορείτε να βρείτε τα πάντα και να πάρετε μια γεύση από Παρίσι!

   Στη Σμύρνη μπορείτε να απολαύσετε μια έντονη κοινωνική ζωή, τόσο τη μέρα όσο και τη νύχτα. Οι άνθρωποι είναι ανοιχτόκαρδοι, φιλόξενοι και γλεντζέδες!
Ένα ταξίδι που θα σας μείνει αξέχαστο…
Μ. Αναστασία, Β2

Ταξίδι στα μαγευτικά μονοπάτια της Σμύρνης!
   Σας προτείνουμε ένα μοναδικό ταξίδι στην αρχοντική Σμύρνη, το σημαντικότερο κέντρο του μικρασιατικού ελληνισμού. Πολυπολιτισμική και κοσμοπολίτικη, η Σμύρνη θα σας συναρπάσει! 


   Ξεκινάμε την ξενάγησή μας με την εκκλησία της Αγίας Φωτεινής, ορόσημο του χριστιανισμού της Ανατολής, με το εντυπωσιακό μαρμάρινο καμπαναριό της. Πρόκειται για το πιο ψηλό οικοδόμημα της πόλης, ψηλότερο από τον μιναρέ του τουρκικού Ισάρ τζαμί! 


   Συνεχίζοντας τη βόλτα μας στην πόλη, επισκεπτόμαστε την Ευαγγελική σχολή, το πιο λαμπρό μορφωτικό ίδρυμα της ελληνικής κοινότητας της Σμύρνης, που διατηρεί μεγάλη βιβλιοθήκη και ένα μικρό, αλλά ενδιαφέρον αρχαιολογικό μουσείο. 


   Μετά από την περιήγηση στα αξιοθέατα της πόλης, μπορείτε να απολαύσετε μια βόλτα στην πολυσύχναστη προκυμαία, μάλιστα με το γραφικό τραμ αν θέλετε! Αφήστε τον εαυτό σας να γοητευθεί από την ομορφιά ενός από τα μεγαλύτερα λιμάνια της Ανατολής… 


   Δεν πρέπει να παραλείψετε να γνωρίσετε την αγορά της Σμύρνης, όπου θα βρείτε ό, τι μπορείτε να φανταστείτε, και να κάνετε τα ψώνια σας. Όσο για το φαγητό, σίγουρα δε θα μείνετε παραπονεμένοι! Γευτείτε νοστιμότατα εδέσματα και δοκιμάστε τη μοναδική τοπική κουζίνα. 
   Γνωρίστε μαζί μας την κοσμοπολίτικη πλευρά της Σμύρνης! Σας ευχαριστούμε που επιλέξατε το πρακτορείο μας και σας ευχόμαστε καλό ταξίδι! 
Υπεύθυνες πρακτορείου:
Σ. Μυρτώ - Στ. Αναστασία - Τ. Μαρκέλλα, Β3 
ΠΑΝΤΑ ΣΤΗ ΔΙΑΘΕΣΗ ΣΑΣ!

Ταξίδι στη Σμύρνη των γεύσεων… 
   Στο μπεζεστένι, την παραδοσιακή αγορά της πόλης, εκτός από τα ψώνια σας, μπορείτε να δοκιμάσετε κάθε λογής σερμπέτια και παγωμένους χυμούς! 


   Στην προκυμαία της κοσμοπολίτικης Σμύρνης, μαζί με την ατελείωτη περαντζάδα και το ηλιοβασίλεμα, απολαύστε τον παραδοσιακό καφέ, αλλά και το ουζάκι σας με συνοδεία λαχταριστών ολόφρεσκων θαλασσινών και τοπικών μεζέδων...


...ή απλά χαρείτε τη βόλτα σας παρέα με τους ντόπιους, δοκιμάζοντας κάθε είδους τοπικές λιχουδιές, και δροσιστείτε με νόστιμους γλασσάδες. 


Αλησμόνητες γεύσεις με άρωμα Ανατολής…
Σκ. Αντώνης, Β3

Άλλοι/ες προτίμησαν να αποδώσουν τις εντυπώσεις μιας Ευρωπαίας περιηγήτριας από τη Σμύρνη του 1910...

Μια γαλλίδα στη Σμύρνη
25/07/1910
Αγαπητέ μου φίλε Νίκο,
   Σου γράφω πια από το βροχερό Παρίσι και ήδη νοσταλγώ την ηλιόλουστη Ανατολή και την όμορφη Σμύρνη, την πόλη όπου πέρασα τις πιο αξέχαστες διακοπές, την πόλη που έκλεψε την καρδιά μου… Τι κοσμοπολίτικος τόπος! Τούρκοι, Έλληνες, Λεβαντίνοι, Εβραίοι… Η επίσκεψη στη Σμύρνη μοιάζει με ταξίδι σε όλους τους πολιτισμούς του κόσμου! 
   Η βόλτα στο κέντρο της Σμύρνης είναι γεμάτη μυρωδιές που σου «παίρνουν τη μύτη»! Το καλοψημένο και μοσχομυριστό κρέας με συνοδευτικό το φρεσκοκομμένο αγγούρι του μπαχτσέ, μαζί με το ούζο και τα θαλασσινά, κάνουν καλή παρέα με τη μουσική και τους χορούς στα καφενεία. Πραγματικά, οι Σμυρνιοί είναι «έξω καρδιά» και ξέρουν να χαίρονται τη ζωή.
   Βέβαια, η πολιτεία της Σμύρνης έχει και μία ελαφριά γεύση Γαλλίας… Στον Φραγκομαχαλά μεγάλα καταστήματα με γαλλικά ονόματα, «Κοντουάρ», «Λουβρ», «Μπον μαρσέ», «Παραντί ντε Νταμ», που πουλούν παραδεισένια φτερά και πολυτελή γοβάκια για κομψές γυναίκες, θυμίζουν το Παρίσι, την πρωτεύουσα της μόδας. Οι Σμυρνιές είναι κοκέτες σαν τις Παριζιάνες…
   Περπατώντας στα γραφικά στενά της πόλης, φωτογράφιζα με τον νου μου κάθε τι που έβλεπα… Το ανθισμένο, εξωτικό για μένα, λουλούδι στον κήπο μιας νοικοκυράς, το ψαράδικο στο κέντρο με τις ολόφρεσκες τσιπούρες, το ταβερνάκι της κυρα-Μαρίκας που έφτιαχνε τα καλύτερα σμυρνέικα σουτζουκάκια της πόλης, τον κυρ Μιχάλη που πουλούσε μπαχαρικά και μου μιλούσε για το «μπαχαρικό των θεών», την κανέλα… 
   Επιστρέφοντας στο Παρίσι, με περίμενε ένα γράμμα. Όταν το άνοιξα, βρήκα ένα ξυλάκι κανέλας και δυο λόγια. «Από τη Σμύρνη με αγάπη…».


Άγνωστος ο αποστολέας, μυστηριώδης είναι ακόμα και ο τρόπος με τον οποίο βρήκε τη διεύθυνσή μου. Φαίνεται πως μαζί μου από τη Σμύρνη πήρα λίγη μαγεία! Ποιος ξέρει;
Υ.Σ Πάντως, κάτι υποψιάζομαι…
Σε φιλώ,
Sylvie
Φ. Χριστίνα, Β3

...Ή να δώσουν τον λόγο στον πατέρα του αφηγητή μας.

Η συνάντηση με τον δάσκαλο
…Σήμερα, πριν πάω το πρωί στο χωράφι, πέρασα από το τσαρσί, να ψάξω κάτι βίδες, μιας και χάλασε η μανέλα του αραμπά και μου ’χει δέσει τα χέρια. Μα άμα το ‘ξερα τι σύγχυση θα τράβαγα, δε θα κινούσα να πάω ποτές… Ανταμώθηκα με κείνον τον δάσκαλο του υγιού μου, ξεχνώ και τ’ όνομά του, Πυθαγόρας θαρρώ, κείνον που σιγοντάρει τις ανοησίες του Μανόλη να πάει τάχα μου στη Σμύρνη στη Σχολή, να γένει γραμματιζούμενος. Μόλις με είδε, άφησε το σουλάτσο κι ήρθε κοντά μου. «Καλημέρα, κύριε Αξιώτη!», μου είπε, «Καλημέρα, κυρ δάσκαλε!», του ανταπάντησα κι εγώ φουριόζικα κι έκανα να φύγω, μα κείνος με πρόλαβε. Άρχισε να μου λέει για τον Μανόλη, που θέλει «να φοιτήσει εις την Ευαγγελικήν Σχολήν της Σμύρνης» και που «έχει τις δυνατότητες, κι εσείς τι γνώμη έχετε επ’ αυτού;». Μα εγώ αμέσως τόνε πρόγκηξα: «Άκου, κυρ δάσκαλε, εγώ τον υγιό μου αεροκοπανιτζή δεν τονε θέλω! Εμείς είμαστε ρεσπέρηδες πάππου προς πάππου και χρειαζούμαστε χέρια, γι’ αυτό κι ο Μανόλης ρεσπέρης θα γένει, για να στιμέρνει τον ακριβοκερδισμένο παρά. Μην του βάζεις ιδέες, κυρ δάσκαλε, να χαρείς ό,τι αγαπάς!», και κίνησα να φύγω. Κείνος κάτι έλεγε ακόμα, μα δεν άκουγα πια τίποτα. Τόσο συγχύστηκα, που ξέχασα και βίδες και όλα… Όμως καλά του τα ‘πα, του ζεβζέκη!
Στ. Θοδωρής, Β3

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.